De marechaussee controleert op taxironselaars bij Schiphol (archief) ANP
NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Arrestaties voor taxibedrog: Schiphol-Amsterdam 595 euro

De politie en de marechaussee hebben acht taxichauffeurs opgepakt voor het oplichten, afpersen en/of beroven van passagiers op Schiphol. Een aantal van hen had een officiële taxivergunning, maar geen enkele had een vergunning voor Schiphol. De anderen namen illegaal ritten aan via zogenoemde taxironselaars.

Buitenlandse toeristen werden op de luchthaven benaderd voor een rit naar Amsterdam. Voor die ritten werden na afloop buitensporig hoge bedragen geëist, zegt het OM. Wanneer de passagiers weigerden te betalen, werden zij onder druk gezet.

595 euro

Een man uit Zweden deed aangifte omdat hij 595 euro moest betalen voor een taxirit van Schiphol naar het centrum van Amsterdam. Omdat hij maar 300 euro contant bij zich had werd hij door de chauffeur gedwongen om het restant te pinnen. Vervolgens werd ook zijn camera afgepakt.

In andere gevallen werden ook honderden euro's geëist. Een toerist uit Japan werd opgesloten in de taxi omdat hij weigerde te betalen.

Taxironselaars

De acht verdachten komen uit Amsterdam en Zwanenburg en zijn tussen 23 en 31 jaar oud. Vier van hen zijn inmiddels weer vrij, maar blijven wel verdachte. De hoofdverdachte van 31 zat al vast voor een ander misdrijf en werd in zijn cel aangehouden. Hij zit nog vast. Ook drie anderen blijven voorlopig vastzitten.

Sinds februari geldt een gebiedsverbod voor taxironselaars. Wie zich schuldig maakt aan het aanbieden van taxidiensten buiten de officiële taxibaan, kan rekenen op een boete die kan oplopen tot 1500 euro.

STER reclame