Feest in 2009 na promotie van VVV Venlo
NOS Nieuws

VVV Venlo kijkt weer uit naar 'bourgondisch' promotiefeestje

Het zou vandaag in Venlo wel eens een extra goede vrijdag kunnen worden: de stad maakt zich op voor een feestje, nu de eredivisie voor VVV Venlo wel heel dicht bij is. De profclub uit de Limburgse stad kan vanavond promoveren vanuit de Jupiler League.

VVV Venlo is koploper in de eerste divisie. Bij winst op RKC Waalwijk is een rentree in de eredivisie een feit. De thuiswedstrijd werd met 4-0 gewonnen. De Limburgse supporters zijn er inmiddels klaar voor. "Voor veel mensen is het een vrije dag vandaag", vertelt Hans Huijs van supportersvereniging d'n Twellefde Man. "Lekker met een biertje, zoals dat hoort."

Jong Ajax en Jong PSV staan op de tweede en derde plaats in de Jupiler League, maar zij kunnen als jeugdteam niet promoveren naar de eredivisie. Wél maken de Amsterdammers in theorie nog kans op het kampioenschap. Cambuur staat op plek vier, met 59 punten. Als VVV Venlo vanavond wint, zijn de Limburgse voetballers niet meer in te halen door de Friezen.

Promotie/degradatie

VVV Venlo speelde in het seizoen 2012/2013 voor het laatst in de eredivisie. De ploeg sloot het voetbaljaar toen af met play-offs en degradeerde. Ook in onder meer 1985, 1991, 1993, 2007 en 2009 promoveerden de Venlonaren naar de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie.

Hans Huijs is al zo'n dertig jaar supporter. Daardoor heeft hij al verschillende degradaties meegemaakt. "Op slechte dagen volgen natuurlijk heel goede dagen", zegt hij. "En wij kijken altijd uit naar een feestje. Zo bourgondisch zijn wij wel ingesteld. Hoogtepunten moet je koesteren."

Voetballers uitzwaaien

De club heeft supporters opgeroepen om de spelersbus vanmiddag uit te zwaaien bij stadion De Koel. "Om onze mannen een extra hart onder de riem te steken." Twaalf supportersbussen reizen mee naar het stadion van RKC Waalwijk.

Trainer Maurice Steijn beschikt over een fitte selectie. Maar de spanning is merkbaar, zegt hij tegen 1Limburg. Hoewel promotie een feit is na winst op RKC Waalwijk, gaat zijn ploeg voor het hoogst haalbare: kampioen worden van de Jupiler League. 

Huijs denkt dat het feestje vanavond daarom ook nog wel mee zal vallen. "Promotie is natuurlijk heel erg belangrijk. Daar kijkt iedereen ook echt naar uit. Maar daar hoort de kampioensschaal natuurlijk bij en die kan vanavond nog niet gewonnen worden."

Pilske

Maar bij een overwinning is het hoe dan ook reden voor een feestje. "Er zullen veel collega-supporters zijn die hem lekker laten smaken vandaag", zegt Hans Huis van d'n Twellefde Man.

Komende maandag speelt VVV Venlo in de eigen Koel tegen Emmen. Dan kan ook het kampioenschap worden binnengehaald. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl