De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un eerder deze week bij een legeroefening AFP

Noord-Korea heeft opnieuw uitgehaald naar de VS vanwege de harde taal uit Washington over een mogelijke preventieve aanval tegen het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. Noord-Korea is ook boos over het sturen van een Amerikaans vlooteskader en de grootste gezamenlijke militaire oefening van de VS en Zuid-Korea ooit.

"De VS brengt kernwapens naar het Koreaanse schiereiland. Dat vormt een ernstige bedreiging voor de vrede en veiligheid op het schiereiland waardoor elk moment een oorlog kan uitbreken", zegt het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Onderminister van Buitenlandse Zaken Han zei tegen het Amerikaanse persbureau AP dat Pyongyang niet "met de armen over elkaar blijft zitten" als de VS besluit om militair toe te slaan.

De onderminister reageerde op een tweet van de Amerikaanse president Trump over de plannen van Noord-Korea om opnieuw een kernproef te houden. De Amerikanen zijn bang dat Noord-Korea over een paar jaar atoomraketten heeft die het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken.

Trump wil dat koste wat het kost voorkomen en sluit een militaire aanval op Noord-Korea niet uit. "Noord-Korea wil ruzie. Het zou prachtig zijn als China ons helpt. Zo niet, dan lossen we het probleem zonder hen op", twitterde Trump.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang zei vanmorgen dat voorkomen moet worden dat de situatie op het Koreaanse schiereiland een onomkeerbare kant opgaat. Wat China daar zelf aan wil doen, zei hij niet.

Dag van de Zon

Noord-Korea viert morgen de Dag van de Zon, de geboortedag van Kim Il-sung, de grondlegger van de communistische staat en tevens de grootvader van de huidige leider Kim Jong-un. Satellietfoto's lijken erop te wijzen dat in een testgebied alles in gereedheid wordt gebracht om een proef te houden.

De onderminister zei tegen AP dat de proef plaatsvindt als de hoogste leiders de tijd rijp achten.

Pasen

De Amerikaanse vicepresident Pence komt zondag in Zuid-Korea aan. Hij viert Pasen met de Amerikaanse troepen daar en praat met de waarnemende Zuid-Koreaanse president Hwang.

Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat de VS een noodplan heeft klaarliggen voor het geval Pence' bezoek samenvalt met een nieuwe Noord-Koreaanse kernproef. "Met dit regime is het geen kwestie van als maar van wanneer. We hebben ons goed voorbereid om terug te slaan", zei hij.

'VS klaar voor preventieve aanval op Noord-Korea'

STER reclame