Een vakkenvuller in een filiaal van Plus.
NOS NieuwsAangepast

Supermarkten willen 'tussenbanen' van vier jaar

Supermarkten willen een variant tussen de vaste baan en het bijbaantje introduceren: de tussenbaan. Medewerkers zouden daarbij een contract kunnen krijgen voor vier jaar, en tegelijk geld voor scholing ontvangen, zodat ze daarna makkelijker elders werk kan vinden.

De supermarktbranche is berucht om de tijdelijke baantjes. Van de bijna 300.000 medewerkers is de grote meerderheid jonger dan 23 jaar en werkt op jaarcontracten van maximaal 12 uur per week. Zo'n 25 tot 30 procent is in vaste dienst. 

In de distributiecentra van AH en Jumbo voeren bonden momenteel juist actie om onder meer hun eis voor meer vaste banen in plaats van flexbanen kracht bij te zetten.

Interessant

Met de tussenbaan zoekt de sector een middenweg tussen de vaste baan en de onzekere, tijdelijke baan.

"Dit zal niet leiden tot een afname van het aantal vaste banen, maar wel van het aantal flexcontracten", vertelt Hans Verweij van het Vakcentrum namens de werkgevers in de supermarktbranche. "De tussenbaan is met name interessant voor zij-instromers. Denk aan herintreders of personen die in een re-integratietraject zitten. Mensen die de supermarkt nog niet kennen als werkplek, dus."

Volgens Verweij zou de tussenbaan ook een optie kunnen zijn in andere branches "waar de entreedrempel laag is, zoals de zorg, de horeca of de dienstverlening."

Toestemming

Werkgevers maken voor de tussenbaan maximaal gebruik van de wettelijke grenzen voor de toegestane flexperiode. Daarvoor is toestemming van de vakbonden nodig.

Vakbond CNV heeft meegewerkt aan het plan. "In supermarkten is er een scheiding tussen heel veel flexibele, kleine banen en veel minder vaste banen", zegt CNV-bestuurder Wessel Breunesse. "We willen dat gat oplossen met een tussenvariant."

Vraagtekens

Vakbond FNV zet vraagtekens, maar wil het plan niet op voorhand afschieten. "Maar als het alleen gaat om het oprekken van de flextermijn van twee naar vier jaar, zijn we met de verkeerde dingen bezig," zegt Peter van der Put van de FNV. De bond zegt het voorstel van de tussenbaan te beoordelen in een groter geheel, dat nog ingevuld moet worden. Daarbij hoort ook het creëren van vaste banen. "In de huidige cao zouden werkgevers al duizend vaste banen extra leveren. Als ik nu vraag waar die zijn, krijg ik geen antwoord," zegt Van der Put.

De FNV was geen partij bij het afsluiten van de huidige cao. Wel schuift de bond aan bij de onderhandelingen voor een nieuwe cao. De tussenbaan maakt deel uit van een 'vernieuwingsagenda', die door de CNV en de werkgevers is opgesteld. Over de arbeidsvoorwaarden van de tussenbaan moet dus nog onderhandeld worden.

Zwakke arbeidspositie

"Een interessant voorstel" noemt de Tilburgse hoogleraar arbeidsrecht Ton Wilthagen het vandaag in de Volkskrant. "Het voordeel van de tussenbaan is dat het de arbeidsvoorwaarden voor een grote groep mensen met een zwakke arbeidspositie kan verbeteren." Withagen ziet ook potentiële nadelen: "De kans bestaat dat werkgevers straks alleen nog dit soort banen aanbieden, omdat vaste contracten een stuk duurder zijn."

CNV zegt dat nadrukkelijk met supermarkten wordt afgesproken dat dit niet de bedoeling is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl