AFP

'De moeder van alle bommen'. Zo wordt de bom genoemd die de Amerikanen vanavond in Afghanistan dropten. Het doel: een ondergronds tunnelcomplex van IS in de oostelijke provincie Nangarhar. "Het is geen toeval dat dit gebeurt onder president Trump", zegt correspondent Arjen van der Horst.

Volgens het Pentagon was de bom, de GBU-43, het perfecte wapen voor het doel. Het tunnelcomplex ligt in een onherbergzaam gebied bezaaid met bermbommen. "Dat maakt het extra moeilijk om daar een grondoperatie uit te voeren", zegt Van der Horst. "Deze 'moeder van alle bommen' was dan ook een goed besluit volgens Trump."

Trumps voorganger Obama was een stuk voorzichtiger met militaire operaties. "Obama bemoeide zich vaak met de details van de plannen van zijn strijdkrachten om er zeker van te zijn dat er zo min mogelijk burgerslachtoffers zouden vallen. Obama zei dan ook vaak nee tegen riskante plannen van het Pentagon."

Dat leidde tot frustratie bij zijn generaals, zegt Van der Horst. "Trump laat duidelijk de teugels vieren. Hij vertrouwt op zijn generaals, die veel meer de vrije hand hebben gekregen."

Hier zie je de bom tijdens een oefening

Een voorbeeld daarvan is Jemen, waar de Amerikaanse luchtmacht alleen al in de maand februari meer aanvallen uitvoerde dan in heel 2016. "En je ziet het aan de intensivering van de strijd rond de Iraakse stad Mosul."

Overigens is dat ook een voorbeeld waar die intensivering wel eens misgaat, zegt Van der Horst. "Daar kwamen bij een Amerikaanse aanval meer dan tweehonderd burgers om het leven. Maar dat is een prijs die deze president bereid is te betalen."

STER reclame