Van Vliet baalt: Nederlandse toppers ontbreken in AGR

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van Vliet: er zijn wel Nederlanders, maar de toprenners zijn er niet

Bij de Amstel Gold Race staan zondag 24 Nederlanders aan de start: één meer dan vorig jaar. Goed nieuws, zou je zeggen. Maar koersdirecteur Leo van Vliet baalt: "Er zijn wel Nederlanders, maar de toprenners zijn er niet. Dat vind ik jammer." 

De lijst met afwezigen is inderdaad aanzienlijk: Wout Poels is niet op tijd fit na zijn blessure, Tom Dumoulin, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk bereiden zich op Tenerife voor op de Giro d'Italia. Robert Gesink rijdt woensdag wel de Waalse Pijl, maar slaat de enige Nederlandse wielerklassieker ook over.

Jammer

"Ik snap het niet echt helemaal, als ik het bekijk vanuit mijn wielerhart. Ik vond het altijd een hele eer om hier te rijden", aldus Van Vliet, die het vooral spijtig vindt voor de fans en de organisatie. "Het publiek komt hier om de toppers te zien in de grootste klassieker van Nederland. Daar doen we het voor. Maar als Mollema, Gesink, Kruijswijk en Dumoulin er niet zijn... dat is jammer."

Het argument dat deze renners weinig kans maken in een wedstrijd zoals de Amstel Gold Race, gaat volgens Van Vliet niet op: "Als ik zie dat Mollema en Gesink in het najaar ook wedstrijden en klassiekers kunnen winnen, waarom zouden ze de Amstel Gold Race dan niet kunnen winnen?"

"Maar ik snap ook dat de ploegen hele andere doelstellingen hebben. Ze gaan de Giro d'Italia rijden", vervolgt de koersdirecteur. "Ze zijn tegenwoordig op trainingskamp. Wij gingen vroeger een weekje op trainingskamp en dan waren we er vanaf. Maar die dingen zijn veranderd."

Tom Dumoulin
@tom_dumoulin
Strange to miss out on all the spring racing action and watch it on tv instead. Preparing @giroditalia asks for sacrifices I guess...
1 jaar geleden

Wel buitenlandse toppers

Toch heeft Van Vliet niets te klagen over de rest van het deelnemersveld. Zo staan de winnaars van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet, zondag wel aan de start. 

"Die hebben een andere manier van denken. Dat zijn nog jongens die er in willen vliegen. Dat is het tegenovergestelde. Ik ben wel blij dat zij er zijn. Zij rijden de Amstel Gold Race om hem te winnen."

Ook de winnaars van de afgelopen zeven edities staan aan de start in Maastricht: Enrico Gasparotto (2016, 2012), Michal Kwiatkowski (2015), Philippe Gilbert (2014, 2011 en 2010) en Roman Kreuziger (2013).

De Amstel Gold Race is zondag live te volgen op NPO 1 en NOS.nl. De uitzending begint om 13.10 uur.

STER Reclame