Sebastian Coe

Atletiekbaas Sebastian Coe is teleurgesteld in Rusland

De internationale atletiekfederatie is teleurgesteld in Rusland. Volgens voorzitter Sebastian Coe heeft Rusland te weinig progressie gemaakt als het gaat om het aanpakken van de dopingproblematiek in het land. "Er wordt nog steeds te weinig getest, nog steeds krijgen we niet alle gegevens die we nodig hebben voor het biologische paspoort, er zijn nog steeds atleten die trainen in steden die afgesloten zijn voor dopingcontroleurs en er zijn nog steeds coaches werkzaam die eigenlijk geschorst zijn", aldus Coe na afloop van een bestuursvergadering van de IAAF.

Streng blijven

De IAAF schorste de Russische atletiekbond in november 2015, nadat het wereldantidopingagentschap WADA in een onderzoek concludeerde dat er in Rusland sprake was van door de staat georganiseerd dopinggebruik. De commissie die de situatie in de Russische atletiek onderzoekt gaf eerder al aan dat de schorsing zeker niet voor de zomer zal worden opgeheven. Dat betekent dat Rusland als land niet mee mag doen aan de WK atletiek in augustus.

Wel kunnen individuele atleten, die kunnen bewijzen dat ze genoeg getest zijn, onder neutrale vlag deelnemen. Ruim honderd Russische atleten hebben inmiddels bij de IAAF een herziening van hun schorsing aangevraagd. Van die aanvragen zijn er dit jaar tien toegewezen. Zeventien verzoeken zijn in 2017 afgewezen.

Coe waarschuwde Rusland dat de Russen dit niet moeten zien als een sluiproute zodat Rusland toch mee mag doen: "Wij zullen streng blijven als het om Rusland gaat. We hebben maatregelen geëist en die zwakken we niet af."

Jelena Isinbajeva

Ook de benoeming van voormalig hoogspringster Jelena Isinbajeva als hoofd van de Russische antidopingorganisatie RUSADA is niet in goede aarde gevallen bij de commissie die het dopinggebruik in Rusland onderzoekt.  

Tweevoudig olympisch kampioene Isinbajeva geldt als een tegenstander van de schorsing van de Russen. Coe: "Het is moeilijk om te begrijpen hoe dit de Russen gaat helpen, als er iemand aan het hoofd van de antidopingorganisatie staat die weigert om de hervormingen die nodig zijn te ondertekenen."

Atletiekbaas Sebastian Coe is teleurgesteld in Rusland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl