NOS Nieuws

'Nog steeds voorlichting eigen risico zorg nodig'

De Tweede Kamer wil meer voorlichting van de Rijksoverheid en gemeenten over het eigen risico in de zorg. Er zijn nog steeds mensen die niet weten wat er wel en niet onder valt en welke compensatie ze kunnen krijgen. Hierdoor gaan ze soms onterecht niet naar de huisarts of de specialist, zegt de Kamer in een debat over 'zorgmijders'.

D66 wil dat huisartsen zich meer gaan bezighouden met voorlichting. "De huisarts kan ook doorverwijzen naar de zorgverzekeraar voor betalingsregelingen, of naar gemeentelijke voorzieningen," zegt Kamerlid Dijkstra.

Laag inkomen

Ook het Rijk en gemeenten kunnen meer doen vindt de Kamer. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat de huisartsenpost van ziekenhuizen wordt vergoed, en de Spoedeisende Hulp - vaak bij dezelfde ingang van het ziekenhuis - onder het eigen risico valt.

De verschillende regelingen die gemeenten aanbieden aan mensen met een laag inkomen zijn ook slecht bekend, zoals het meeverzekeren van het eigen risico en een zorgtoeslag die het eigen risico en de zorgpremie deels dekt.

Staatssecretaris Van Rijn organiseert daarom in mei twee bijeenkomsten met alle gemeenten om de voorlichting te verbeteren.

4,5 miljard euro

Volgens sommige partijen, zoals PVV, SP, 50Plus en de PvdA, moet het eigen risico van 385 euro per jaar helemaal worden afgeschaft. "Deze mensen willen geen zorg mijden, maar de kosten die ermee gepaard gaan", zegt SP-Kamerlid Marijnissen. 

De kosten van het afschaffen bedragen 4,5 miljard euro per jaar. "Consequentie is dat de zorgpremie van iedereen dan met 284 euro stijgt", zegt VVD-Kamerlid Arno Rutte. Hij is bang dat dat slecht is voor de solidariteit tussen gezonde en zieke mensen.

Onderhandelingstafel

De partijen die nu aan de onderhandelingstafel voor een nieuw kabinet zitten, lieten in het debat niets los over wat er met het eigen risico gaat gebeuren. In hun verkiezingsprogramma's staat dat VVD en D66 niets aan het eigen risico willen veranderen, CDA wil het verlagen met 105 euro en GroenLinks wil het helemaal afschaffen.

Op de vraag van de PvdA of GroenLinks dat nog steeds wil is het antwoord van Kamerlid Ellemeet voorzichtig: "De zorg moet voor iedereen betaalbaar zijn." CDA-Kamerlid Keijzer zegt wel hardop dat haar partij nog steeds graag de verlaging wil.

De VVD zegt bereid te zijn te kijken naar "slimmere vormen van eigen betalingen dan het eigen risico", maar wat dat betekent zal pas blijken als er een nieuw regeerakkoord is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl