Hackers vielen Brits ministerie van Buitenlandse Zaken aan

Nieuwsuur

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken is vorig jaar doelwit geweest van een professionele groep hackers. Daarover bericht de BBC. De aanval was tot nu toe nog niet bekendgemaakt. Het is onduidelijk of de hackers erin geslaagd zijn om data te bemachtigen. 

Een hackerscollectief met de naam Callisto Group zou achter de aanval zitten, maar het Britse National Cyber Security Centre wil er niets over kwijt, behalve dat het alles in het werk stelt om er zeker van te zijn dat Britse diensten wereldwijd het moeilijkste online doelwit vormen. 

De Callisto Group heeft in het verleden militaire doelen, overheden, denktanks, en journalisten gehackt. Dat gebeurde volgens cyberveiligheidsbedrijf F-Secure overwegend in Oost-Europa, de zuidelijke Kaukasus en Oekraïne. Of de hackers in contact staan met een bepaald land is niet duidelijk. Er zouden technische verbanden zijn met China, Rusland en Oekraïne, maar een definitieve link zou niet gelegd kunnen worden. 

Phishing

Om het Britse ministerie 'binnen te komen' gebruikten de hackers naar verluidt zogeheten phishing-technieken. Ambtenaren kregen e-mails en werden verleid om op een valse link te klikken of hun gebruikersnaam en wachtwoord af te geven. De hackers gebruikten valse e-mail-accounts om het te doen voorkomen dat de ambtenaren via een interne dienst werden benaderd. 

De malware die de hackers verspreidden werd ontwikkeld door een Italiaanse bedrijf, bedoeld voor de Italiaanse overheidsdiensten. Beveiligingsbedrijf F-Secure zegt tegen de BBC dat de zaak als waarschuwing moet dienen voor regeringen dat goedbedoelde software in verkeerde handen kan vallen en tegen je gebruikt kan worden.