anp

Steeds meer woningen worden gekocht door particuliere beleggers, met het doel die te verhuren. Dat meldt de NVM op basis van gegevens van het Kadaster. Door de opkomst van particuliere beleggers, blijven er minder huizen over voor mensen die een koopwoning zoeken om zelf in te wonen.

In 2016 kochten beleggers 6,2 procent van alle verkochte woningen. In 2015 was dat nog maar 3,4 procent. Onder beleggers worden personen verstaan met drie tot vijftig woningen in bezit.

In veel steden is er al sprake van steeds meer krapte op de woningmarkt. In steden als Amsterdam, Utrecht, Amersfoort en Groningen daalde de woningverkoop afgelopen kwartaal, omdat er te weinig aanbod is. 

Achter het net 

"Beleggers kunnen met het kopen en verhuren een prima rendement maken", zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. "Door de lage rente hebben ze er niks aan om hun geld op een spaarrekening te zetten. Het goede hieraan is dat het aandeel vrijesectorhuurwoningen toeneemt. Er is echter ook een keerzijde, want koopstarters vissen steeds vaker achter het net."

De makelaarsvereniging denkt dat particuliere beleggers ook huizen kopen om aan expats te gaan verhuren die hier mogelijk door de brexit terechtkomen. "Nederland is met zijn vestigingsklimaat een aantrekkelijk alternatief voor de financiële sector die nu voornamelijk in Londen geconcentreerd is. Die expats zullen straks allemaal woonruimte nodig hebben, wat extra druk op de markt zal geven."

STER reclame