Zuid-Koreanen kijken naar het tv-nieuws over een mogelijke nieuwe kernproef EPA

Satellietbeelden tonen aan dat Noord-Korea klaar is voor een nieuwe kernproef, zegt een vooraanstaand Amerikaans instituut dat de situatie in Noord-Korea in kaart brengt. Deze informatie valt samen met de oplopende spanningen tussen de VS en Noord-Korea nadat het regime in Pyongyang in de afgelopen maanden een reeks rakettesten had uitgevoerd.

President Trump heeft afgelopen weekeinde het vliegdekschip USS Carl Vinson met begeleidende oorlogsschepen vanuit Singapore naar het Koreaanse schiereiland gestuurd vanwege de dreiging vanuit Noord-Korea.

Daarop waarschuwde het Noord-Koreaanse regime voor een kernwapenaanval op een Amerikaans doel, als de schepen in actie komen.

Activiteit

Op de satellietbeelden die zijn geanalyseerd door onderzoeksinstituut 38 North, is verhoogde activiteit te zien op de testlocatie Punggye-ri, waar eerder al vijf kernproeven werden gehouden. Er worden onder meer vrachtwagens waargenomen, met zeildoek afgedekte kratten en andere voorraden, en mensen die op deze plek bezig zijn.

Buitenlandse journalisten in Noord-Korea hebben de boodschap gekregen dat ze zich moeten voorbereiden op een "grote en belangrijke gebeurtenis".

Er zijn meer journalisten dan gebruikelijk in het land met het oog op de nationale feestdag, aanstaande zaterdag, als de 105ste geboortedag wordt gevierd van Kim il-Sung, de eerste president van Noord-Korea. Korea-watchers verwachten dat de kernproef op die feestdag wordt gehouden.

Uitdaging

Een nieuwe Noord-Koreaanse kernproef moet gezien worden als een ultieme uitdaging van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un aan het adres van Donald Trump. Die dreigt met militaire actie als Noord-Korea niet inbindt.

China, buurland en beschermheer van Noord-Korea, probeert Trump op andere gedachten te brengen: president Xi zei gisteren nog in een telefonische overleg met zijn Amerikaanse collega dat een vreedzame oplossing de enige optie is in de kwestie Noord-Korea.

Maar Trump hamert erop dat China zijn invloed moet gebruiken om de Noord-Koreaanse autoriteiten in te tomen. Als China niet meewerkt, pakken we Noord-Korea zelf wel aan, twittert Trump herhaaldelijk.

STER reclame