Demonstranten maken een hart op het centrale plein in Boedapest
NOS NieuwsAangepast

Protesten in Boedapest tegen Orbán houden aan

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest zijn meer dan 10.000 mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen nieuwe wetten van de rechts-conservatieve regering van premier Viktor Orbàn. Ze vormden een hart op het Heldenplein in het centrum van de stad. Bij een eerder protest maakten demonstranten al samen het vredesteken. 

De organisatie Civilizáció had via Facebook mensen opnieuw opgeroepen tot een vreedzame demonstratie voor de vrijheid van meningsuiting. Het was de vierde demonstratie in twee weken. 

De woede van de demonstranten richt zich tegen een wet die het voortbestaan bedreigt van de Central European University (CEU), die wordt gefinancierd door de miljardair George Soros. Hij is een Hongaars-Amerikaans zakenman die zijn fortuin heeft gemaakt met beursspeculaties en zijn vermogen nu gebruikt voor het ondersteunen van democratische ontwikkelingen in Oost-Europa. 

Ook vrezen de demonstranten voor het verlies van academische vrijheid na eventuele sluiting van de CEU. 

Compromis

Betogers hadden hun hoop gevestigd op de president om de wet te blokkeren, maar begin deze week werd duidelijk dat die dat niet zou doen. Daarmee leek sluiting van de Soros-universiteit een kwestie van tijd. 

De minister van Onderwijs, László Palkovics, zegt nu dat hij werkt aan een compromis. De universiteit zou kunnen doorgaan als die zijn activiteiten onderbrengt bij een Hongaarse zusterinstelling. 

Het protest richt zich ook tegen strengere wetten tegen ngo's

Een andere omstreden wet heeft te maken met het beperken van buitenlandse financiering van ngo's, organisaties die onafhankelijk zijn van de overheid. "De macht wil ons het zwijgen opleggen", zegt de directeur van de Hongaarse burgerrechtenbeweging TASZ.

Premier Orbàn is volgens tegenstanders bezig de democratie steeds verder uit te hollen. Hijzelf vindt dat sterke regeringen noodzakelijk zijn om de Europese manier van leven te beschermen tegen de invloeden van migratie en multiculturalisme. 

Demonstranten roepen de hulp in van de EU

Vicepresident Timmermans van de Europese Commissie liet vandaag weten dat hij zich ernstige zorgen maakt over Hongarije. Hij  onderneemt nog geen juridische stappen, maar wil wel het gesprek aangaan. 

De Europese Commissie heeft al wel verschillende onderzoeken lopen naar problemen in Hongarije. De commissie kijkt naar de nieuwe asielwet, de behandeling van Roma-kinderen en de positie van zwangere vrouwen op de arbeidsmarkt. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl