-
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Syriëganger Laura H. blijft nog zeker drie maanden vastzitten

Laura H., de vrouw die uit IS-gebied terugkeerde, blijft nog zeker drie maanden vastzitten. Haar advocaat vroeg of de Zoetermeerse de zaak in vrijheid mag afwachten, maar de rechtbank in Rotterdam heeft beslist dat H. in de cel blijft.

De vrouw werd in juli opgepakt toen ze terugkeerde uit door terreurgroep IS bezet gebied. Het Openbaar Ministerie is bang dat de teruggekeerde Syriëganger een aanslag wil plegen in Nederland. 

'Stomste keus van mijn leven'

Laura H. ontkende dat vandaag stellig in de rechtbank. Ze las een verklaring voor, waarin ze zei dat ze zo snel mogelijk weg wil uit de terrorismeafdeling van de gevangenis in Vught. Volgens een verslaggever van Omroep West is ze alle radicale praat die ze daar hoort beu; daar is ze juist voor gevlucht. 

Ze wil zo snel mogelijk haar normale leven weer oppakken, samen met haar kinderen. Haar vertrek naar IS-gebied noemt ze "de stomste keus" van haar leven.

Opvallend was dat ook de vader van H. onverwacht een verklaring mocht afleggen tijdens de zitting. Hij begrijpt niet dat justitie zijn dochter als potentiële terrorist ziet. "Ik heb alle vertrouwen in de goede bedoelingen van mijn dochter." 

Op 4 mei gaat de zaak verder. Volgens het OM is het onderzoek in de zaak bijna klaar en kan de zaak in het najaar inhoudelijk behandeld worden.

Rechter tijdens pro forma

Advertentie via Ster.nl