Protest tegen de mogelijke sluiting van de universiteit in Boedapest
NOS Nieuws

Timmermans wil gesprek met Hongarije over belang Europa

Vicepresident Timmermans van de Europese Commissie maakt zich ernstige zorgen over Hongarije. Het land dreigt Europese waarden als vrijheid en openheid los te laten.

Timmermans reageert op de dreigende sluiting van de door filantroop George Soros opgerichte Central European University (CEU) in Boedapest. Een nieuwe Hongaarse wet maakt sluiting mogelijk, omdat de universiteit vanuit het buitenland wordt gefinancierd.

Timmermans noemt de universiteit een ‘parel op de kroon van Centraal-Europa. "De universiteit is niet alleen een van de belangrijkste universiteiten van Hongarije, maar ook van heel Europa. Mensen van die universiteit moeten ongestoord hun werk kunnen doen."

Asielwet

Maar de zorgen van Timmermans gaan verder. De Europese Commissie heeft verschillende onderzoeken lopen naar problemen in Hongarije. Een nieuwe asielwet, de behandeling van Roma-kinderen en de positie van zwangere vrouwen op de arbeidsmarkt liggen allemaal onder het vergrootglas.

Timmermans onderneemt nog geen juridische stappen tegen Hongarije, maar wil wel een politiek gesprek aangaan. "Omdat er zoveel zaken zijn en omdat er zo vaak wordt gezegd: het is allemaal de schuld van Brussel, denk ik dat het tijd wordt om een politiek debat te gaan voeren. Een dialoog. Niet alleen met de Europese Commissie, maar ook met het Europees Parlement en met de andere lidstaten." Volgens Timmermans is dit nodig om ervoor te zorgen dat Hongarije de Europese waarden niet loslaat.

"Ik herinner me dat het IJzeren Gordijn er nog was en mijn vader in de Nederlandse ambassade in Boedapest werkte. Als ik toen naar Boedapest ging, werd je totaal gecontroleerd. Je voelde de onderdrukking als je het land binnenkwam en opluchting als je er weer uit ging. Dat is voorbij. En dat is de grootste prestatie van onze generatie. Daarom zal ik blijven vechten voor vrijheid, openheid en Europese samenwerking."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl