NOS Jeugdjournaal straks twee keer zo lang

Presentator Lucas van de Meerendonk in de studio van het NOS Jeugdjournaal ANP

Het NOS Jeugdjournaal wordt vanaf komend najaar twee keer zo lang. Het programma wordt dan van 19.00 uur tot 19.20 uur uitgezonden op NPO 3.

Ook verandert het format van het avondprogramma. Er komt meer aandacht voor algemeen nieuws en verhalen die kinderen bezighouden. "We krijgen straks iedere dag een Jeugdjournaal op een rond tijdstip met veel meer tijd om uitleg en duiding te geven", zegt Jeugdjournaal-chef Ronald Bartlema. "Zo kunnen we recht doen aan nieuws uit de vaak heftige en complexe 'grotemensenwereld' en aan de eigen leefwereld van kinderen."

Ook NOS-directeur Jan de Jong is verheugd. "Het Jeugdjournaal krijgt een vast dagelijks nieuwsblok van maar liefst twintig minuten, 365 dagen per jaar, hoe mooi is dat! Het Jeugdjournaal is al vrij uniek in Europa door zijn aanpak en inhoud en we hebben nu de mogelijkheid om dat nog verder uit te bouwen."

Doordat het programma straks iedere dag op hetzelfde tijdstip op televisie is, verdwijnt het Zapp Weekjournaal op zondag. "Dat is jammer, maar we krijgen er iets heel moois voor terug", zegt Bartlema.

De ochtenduitzending van 5 minuten om 8.45 uur blijft ongewijzigd.