Rob Bertholee, hoofd AIVD, op het Binnenhof, na afloop van een gesprek met informateur Schippers ANP

Het hoofd van inlichtingendienst AIVD, Bertholee, is bezorgd over de veiligheid rond voetbalwedstrijden in Nederland. Maar hij voegt daar relativerend aan toe dat het zijn taak is, als hoofd van de dienst, om zich zorgen te maken over dreigingen en risico's in Nederland. 

Bertholee zei dat naar aanleiding van de aanslag van gisteren op de spelersbus van Borussia Dortmund. Premier Rutte zei de zorgen van Bertholee te delen. "Maar ik vind het wel mijn taak om niet over zorgen te praten, maar vooral over de oplossingen. Dat is dan weer mijn taak als premier." Wat die oplossingen zijn, zei hij er niet bij. 

Bertholee was één van de adviseurs die vanmorgen met de onderhandelaars aan de formatietafel spraken. Verder was onder anderen Commandant der Strijdkrachten Middendorp aanwezig. Hij zei na afloop dat hij alle vragen die de onderhandelaars hadden over de internationale veiligheidssituatie had kunnen beantwoorden. 

Klaver weg 

Alle aanwezigen wilden in verband met de 'radiostilte' rond de formatie niet ingaan op wat er precies is besproken. Pechtold van D66 zei van tevoren dat hij verwacht dat er in de komende kabinetsperiode in elk geval niet meer wordt bezuinigd op defensie. Hij zei dat die trendbreuk onder het kabinet-Rutte II al is ingezet en dat zo'n trendbreuk niet na twee jaar weer wordt losgelaten. 

Onderhandelaar Klaver van GroenLinks moest de onderhandelingen vanmorgen opeens verlaten omdat zijn moeder met spoed in het ziekenhuis was opgenomen. Klaver werd vervangen door GroenLinks-Kamerlid en oud-partijleider Van Ojik. Het is nog niet duidelijk hoe lang Van Ojik Klaver vervangt. 

Klaver heeft vanmorgen voor aanvang van de sessie nog een filmpje op Twitter en Facebook gezet, waarin hij laat zien waar de formatieonderhandelingen plaatsvinden. 

STER reclame