uitsnede van een foto van robdammers | Flickr | CC BY

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) verbiedt goederenvervoerder HSL Logistik nog op het spoor te rijden. Volgens de inspectie heeft het bedrijf de veiligheid niet op orde.

Daardoor is het risico op ongelukken te groot. Het Brabantse bedrijf vervoert gevaarlijke stoffen zoals ethanol. Het is voor het eerst dat de inspectie een vervoersbedrijf van het spoor weert.

Directeur Björn Ormeling van HSL Logistik is 'geschokt' door de maatregel. "Totaal disproportioneel. We zijn sinds 2008 actief en hebben een hele goede staat van dienst wat betreft de veiligheid. Alleen het laatste half jaar zijn er enkele incidenten geweest."

In die periode reed een trein van HSL Logistik drie keer door een rood sein.

Rechter

Het bedrijf stond sinds februari al onder verscherpt toezicht. Sinds 2015 is vijf keer proces-verbaal opgemaakt voor incidenten met gevaarlijke stoffen, schrijft Omroep Brabant.

Volgens Ormeling is er niets mis met het veiligheidssysteem, de technische staat van de treinen en de vakbekwaamheid van het personeel. "Er zit niets anders op dan naar de rechter te stappen. Dit heeft te veel consequenties voor ons bedrijf en de 25 mensen die hier werken. De locomotieven kunnen niet stil blijven staan."

STER reclame