NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Crowdfundingactie redt 25 zeldzame koeien van slachthuis

wiki

Blaarkoppen staan op het punt van uitsterven, maar zeker 25 jonge koeien van deze soort zijn van het slachthuis gered door een crowdfundingactie. Ruim vierhonderd donateurs hebben geld geschonken aan de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH), waardoor de koeien nu als melkvee gaan dienen. Ze gaan deze week nog de weide op.

De crowdfundingactie is door SZH opgezet om te voorkomen dat tientallen zeldzame runderrassen, zoals blaarkoppen, lakenvelders, Fries Roodbont, witrik en Fries Hollands naar de slacht worden afgevoerd. De koeien worden geslacht vanwege de nieuwe strengere mestregels. Die zijn bedoeld om overschotten aan mest tegen te gaan. De bijzondere koeien leveren niet veel op en dreigen te worden opgeofferd.

Ondersteuning

De SZH wil dat de populatie van deze rassen juist groeit in plaats van krimpt. Met het opgehaalde geld wil de organisatie boeren ondersteunen wanneer de dieren tot onzekerheid en hoge kosten leiden.

Vandaag vindt overleg plaats tussen het ministerie van Economische Zaken en de SZH. De SZH pleit in het overleg voor een uitzonderingspositie voor zeldzame huisdierrassen in de nieuwe mestregels. 

STER reclame