Van den Nieuwenhuyzen eerder bij het gerechtshof in Den Haag
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Van den Nieuwenhuyzen definitief veroordeeld in havenschandaal

De veroordeling van Joep van den Nieuwenhuyzen wegens omkoping is definitief geworden. De Hoge Raad heeft de straf van 80 dagen en een boete van 150.000 euro bevestigd. Daarmee komt een einde aan het langlopende havenschandaal, schrijft RTV Rijnmond.

De omkopingszaak draaide om illegale steun van het Rotterdamse Havenbedrijf. De toenmalige directeur van het Havenbedrijf, Willem Scholten, gaf tussen 2002 en 2004 op eigen houtje voor 180 miljoen euro aan bankgaranties af. Daarmee kon het RDM-concern van Van den Nieuwenhuyzen leningen bij banken krijgen. 

Als tegenprestatie stortte Van den Nieuwenhuyzen 1,2 miljoen op een Zwitserse bankrekening voor Scholten en liet de directeur zijn appartement in Antwerpen gratis gebruiken. Toen de leningen niet meer terugbetaald konden worden, ging RDM failliet. Zowel Van den Nieuwenhuyzen als Scholten is veroordeeld wegens omkoping.

Enorme pluk-ze-eis mislukt

Het Openbaar Ministerie zette aanvankelijk in op een celstraf van 5,5 jaar en eiste 111 miljoen euro terug van Van den Nieuwenhuyzen, de hoogste pluk-ze-eis ooit. Maar die eis kwam volgens de rechtbank te laat en daarom werd het OM niet-ontvankelijk verklaard.

Uiteindelijk bleef de veroordeling wegens omkoping over. Die bedroeg 80 dagen cel en 150.000 euro boete. Die straf is nu door de Hoge Raad bekrachtigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl