Migranten uit het vluchtelingenkamp in Duinkerke bij een sporthal in Grande-Synthe
NOS NieuwsAangepast

'Eerst kon ik tenminste nog ergens slapen, nu heb ik niets meer'

"We weten niet waar we nu naartoe moeten, we zijn alles kwijt", vertelt een jonge migrant uit het vluchtelingenkamp bij Duinkerke in Noord-Frankrijk. "Eerst had ik nog een plaats waar ik kon slapen, nu heb ik niets meer." 

De jongen is samen met 600 anderen naar een sporthal in Grande-Synthe gebracht, maar het andere deel van de 1500 'bewoners' van het kamp is er vandoor. Honderden migranten zijn spoorloos na de brand.

Vluchtelingenkamp gaat in vlammen op

"Het is onbekend hoelang we in deze sporthal kunnen blijven en wat er daarna met ons gaat gebeuren", zegt de jongen tegen de VRT. De 600 migranten zijn verdeeld over drie sporthallen in het Noord-Franse stadje Grande-Synthe. Die sporthallen worden na de paasvakantie weer gebruikt voor gymlessen van de scholen. Veel van de migranten in Duinkerke zaten tot november in de zogeheten 'jungle van Calais'.

Messen en pistolen

De brand ontstond na gevechten tussen Koerden en Afghanen. "Gisteren aan het begin van de avond begonnen de gevechten", vertelt een migrant. "De Afghanen waren bewapend met messen en ik hoorde dat ze zelfs pistolen hadden. Ze begonnen de barakken in de brand te steken en riepen dat iedereen moest vertrekken, omdat ze de boel in brand gingen steken."

Er is nog weinig over van kamp Duinkerke

Het verbaast vrijwilliger Patrick Legein niet dat juist in dit kamp in Duinkerke rellen uitbraken. "Als je ziet dat er in dit kamp 1500 mensen zaten, terwijl er maar plaats is voor 800 mensen, dan is het vragen om problemen", zegt hij bij de VRT. "Ook was er geen elektriciteit of warm water in het kamp."

Het kamp stond onder toezicht van de Franse overheid, maar die had de situatie al lang niet meer onder controle, zegt Legein. Volgens hem was er in het kamp ook veel uitbuiting en seksueel misbruik.

Onderweg naar België?

Legein neemt het de Franse overheid kwalijk dat ze zo weinig doen voor de migranten. De migranten zelf klagen over de houding van de Franse politie: "Die deed niets toen de rellen uitbraken en er vuur werd gestookt, het leek wel alsof ze er blij mee waren."

De Belgische politie controleert extra langs de grens om te voorkomen dat de vluchtelingen naar België gaan. Volgens Belgische media wordt er rekening mee gehouden dat de vluchtelingen die momenteel spoorloos zijn zich hebben verstopt in de duinen bij Duinkerke. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl