Noord-Korea dreigt opnieuw met nucleaire aanval op de VS

EPA

Noord-Korea dreigt met een militaire aanval op de VS, als het verder door de Amerikanen wordt uitgedaagd. Volgens de Noord-Koreaanse staatsmedia riskeert de VS een kernwapenaanval als er tekenen van agressie komen van de Amerikaanse marineschepen die onderweg zijn naar het Koreaanse schiereiland.

President Trump zei in een tweet dat Noord-Korea moeilijkheden zoekt en dat hij het regime in Pyongyang met of zonder hulp van China zal dwingen te stoppen met de ontwikkeling van kernwapens.  "Als China ons helpt is dat geweldig. Zo niet, dan lossen we het probleem zonder hen op."

Vorige week sprak de Chinese president Xi Jinping in Florida met Trump over Noord-Korea. Trump drong er bij Xi op aan de druk op Noord-Korea op te voeren om zijn nucleaire programma stop te zetten, maar Xi lijkt niet van plan Noord-Korea hard aan te pakken.

Noord-Korea voelt zich geprovoceerd door het besluit van Trump het vliegdekschip USS Carl Vinson en bijbehorende marineschepen van Singapore naar de Korea's te laten opstomen. De Carl Vinson heeft al vaker dicht bij Noord-Korea gevaren, maar het geeft wel aan dat de spanning tussen de VS en Noord-Korea oploopt. Het land heeft eerder gedreigd met een nucleaire aanval op de VS. 

Aanval op Syrië

Vermoed wordt dat Noord-Korea binnenkort een zesde nucleaire test zal uitvoeren, om de verjaardag van zijn oprichter te markeren, aanstaande zaterdag. De spanning is ook opgelopen omdat Trump met zijn recente raketaanval op Syrië heeft laten zien ook op buitenlands terrein onverwachte daadkracht te tonen.

De Noord-Koreaanse staatskrant Rodong Sinmum schrijft dat het land bij elke soort Amerikaanse agressie bereid is om die op een vergelijkbare manier te vergelden.