NOS NieuwsAangepast

Advies: geef baby's vitamine K met injectie

De Gezondheidsraad adviseert om baby's die borstvoeding krijgen voortaan een injectie met vitamine K toe te dienen. Die vitamine is nodig om bloed te laten stollen. Een tekort kan volgens de raad bloedingen veroorzaken. 

Zuigelingen die borstvoeding krijgen nu ook al in de meeste gevallen vitamine K toegediend, maar dan via druppels. Baby's met een verstoorde vetopname nemen die minder goed op, waardoor de kans op een bloeding groter wordt. Door een injectie te geven moet ook die groep beter beschermd zijn, schrijft de Gezondheidsraad. 

Voor baby's die flesvoeding krijgen, is de injectie niet nodig. In flesvoeding zit al voldoende vitamine K. Ook als ze een verstoorde vetopname hebben, krijgen kinderen via de fles nog altijd genoeg van die stof binnen, zegt de raad. 

Schippers

De raad voegt eraan toe dat er geen duidelijke onderzoeken zijn naar de best mogelijke manier om vitamine K toe te dienen. Op basis van resultaten uit andere landen waar al langer met injecties wordt gewerkt, komt de raad nu met dit advies. 

Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid moet er nog een besluit over nemen. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl