NOS Nieuws Economie Aangepast

Eigenaar Gazelle wil met overname Batavus en Sparta de grootste worden

ANP

Autobedrijf Pon, eigenaar van fietsenmaker Gazelle, heeft een bod uitgebracht op de twee andere Nederlandse fietsenfabrikanten Sparta en Batavus. Die zijn in handen van de beursgenoteerde Accell Groep. Pon biedt 32,72 euro per aandeel in contanten. Dat is ruim 20 procent boven de huidige aandelenkoers en komt neer op een overnamesom van 845 miljoen euro.

Het Friese Accell laat weten dat er verkennende gesprekken gevoerd worden en zegt dat er "geen zekerheid gegeven kan worden dat de gesprekken tot een transactie zullen leiden." 

Als de fietsenfusie slaagt, ontstaat de grootste fietsenfabrikant ter wereld, met het hoofdkantoor in Nederland. 

Marktleider

De fietsendivisie van Pon telt naast Gazelle meer dan 10 merken, waaronder Raleigh en Union, en bouwt dit jaar zo'n 800.000 fietsen. De fietsendivisie is in 2017 goed voor een omzet van 700 miljoen euro en heeft productielocaties in Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten, Canada, China, Taiwan en Australië.

Accell, met een miljard euro omzet in 2016, bouwt bijna 1,5 miljoen fietsen per jaar. Het richt zich vooral op het midden- en hogere marktsegment voor fietsen en fietsonderdelen. 

Naast Batavus en Sparta maakt het bedrijf in Nederland ook merken als Koga en Loekie. De fabrikant is marktleider in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Wereldwijd werken er 3000 mensen.

Ambitieus

Minister Kamp van Economische Zaken reageert positief op het plan. "Het is heel ambitieus van Pon. Ze hebben al een mooi bedrijf en dat zou nu een nog veel groter bedrijf kunnen worden." 

Hij wijst op de voordelen voor de Nederlandse export. "Het is heel goed als onze positie op de Europese fietsenmarkt sterker wordt dan die al is." 

De fusie betekent wel dat er een machtiger partij in Nederland ontstaat. "Ik weet niet precies wat dat betekent voor de concurrentieverhoudingen in Nederland, voor de marktmacht. Daar hebben we een onafhankelijke toezichthouder voor die dat gaat bekijken", aldus Kamp, verwijzend naar de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Vakbond FNV maakt zich zorgen over de werkgelegenheid. "Bij Gazelle werken mensen aan de productielijn met een uitzendcontract. Zij vallen daardoor niet onder de metaal-cao, die geldt in de fietsenbranche", zegt Johan Voornhout van FNV . "Als Pon hetzelfde gaat doen met de inrichting bij Sparta en Batavus, dan is dat geen goed nieuws."

Koers

De aandelenkoers van Accell was de voorbije weken al verrassend opgelopen van 21 euro naar 26 euro per aandeel. 

Op 7 maart noteerde het aandeel 21,88 euro. Daarna liep de koers steil omhoog. Pon legde op 16 maart zijn voorstel voor een overnamebod bij Accell op tafel en toen noteerde het aandeel al 24,92 euro. Gisteren sloot het aandeel op 26,53 euro.

Bij opening van de beurs schiet de koers van Accell verder omhoog en noteert bijna 20 procent hoger op 31,31.

STER reclame