De Zuidas in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Grootste kantoordeal ooit aan Amsterdamse Zuidas

Het duurste kantoorgebouw van Nederland staat aan de Amsterdamse Zuidas. Voor rond een half miljard euro is het Atrium verkocht aan de Franse vastgoedbelegger Amundi. Niet eerder is zoveel geld neergeteld voor een kantoor. Het komt neer op ruim 8300 euro per vierkante meter.

Het Atrium werd in 2012, toen de vastgoedmarkt in een diepe crisis zat, voor 100 miljoen euro aangekocht door vastgoedbedrijf Icon Real Estate. Er was veel leegstand, de vastgoedprijzen kelderden, en voor beleggen in vastgoed moest je sterke zenuwen hebben. 

  • Icon Real Estate
  • Icon Real Estate
  • Icon Real Estate

Maar de crisis is helemaal voorbij. Het pand is grondig gerenoveerd, met nieuwe torens en een parkeergarage in aanbouw, en wordt dus na vijf jaar doorverkocht voor een vijf keer zo hoog bedrag. De aantrekkende economie, de goedkope euro, de lage rente en de aantrekkelijkheid van de Nederlandse markt en infrastructuur doen de vraag en de prijzen stijgen en zuigen vastgoedbeleggers aan.

Leegstand is er nauwelijks op de prestigieuze Zuidas, waar zowel gewoond als gewerkt kan worden. De vraag doet de huurprijzen stijgen en maakt het voor vastgoedbeleggers steeds aantrekkelijker.

Franse, Duitse, Arabische en Aziatische investeerders struinen de Nederlandse markt af, op zoek naar kantoorpanden en woningen. Naast Amsterdam zijn ook Rotterdam en Den Haag in trek. Amundi kocht vorig jaar ook al het gebouwencomplex De Rotterdam op de Wilhelminapier, samen met Koreaanse beleggers, voor 350 miljoen euro, zo'n 4600 euro per vierkante meter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl