De oude haven met de (grijze) waterkering
NOS NieuwsAangepast

Wereldprimeur: 'opdrijvende waterkering' beschermt voortaan Spakenburg

Een 300 meter lange waterkering die pas zichtbaar wordt als de nood het hoogst is. In Spakenburg komt vandaag voor het eerst de langste opdrijvende waterkering ter wereld uit de grond voor een generale repetitie. 

"Het is een kunststof muurtje dat in een betonnen bak onder het straatoppervlak hangt", legt dijkgraaf Tanja Klip-Martin uit. "Bij hoog water stroomt water in de bak en komt het muurtje vanuit de straat omhoog, tot ongeveer 80 centimeter. Hij drijft als het ware omhoog." Daarmee wordt het achterland tot aan Amersfoort beschermd.

De langste zelfsluitende waterkering is in Spakenburg

Er werd besloten voor deze innovatieve oplossing om het historische stadsgezicht van Spakenburg niet te verpesten. Kosten: 6,6 miljoen euro. "Het is niet de meeste goedkope oplossing, maar in de oude haven wil je geen muurtje van 80 centimeter plaatsen. Op elke plek in Nederland wisselen we af met wat het meest geëigend is."

Het verzonken muurtje van kevlar slingert van de historische botterhaven naar de nieuwe haven. Om het geheel nog beter in het straatbeeld te laten passen is gekozen voor roestbruin cortenstaal. Op het deksel van de kering is het eerste couplet van het Spakenburgs volkslied aangebracht. 

  • Odet Cooiman / NOS
    De waterkering in gesloten toestand
  • Trudy van Rijswijk / NOS
    De waterkering actief

De waterkering verschijnt als een noordwesterstorm met windkracht 11 het water van de Zuidelijke Randmeren 2 tot 2,5 meter doet stijgen. Statistisch gezien is de kans daarop maar eens in de 1250 jaar. 

"Wat we ons vaak niet realiseren, is dat 60 procent van ons land overstroombaar is", legt Klip-Martin uit. "Omdat het klimaat verandert en we extremere weertypes krijgen, zijn we continu aan het werk om onze duinen en dijken te verbeteren. Dat is allemaal om te zorgen dat we hier kunnen blijven wonen."

Volgens de dijkgraaf is de opdrijvende waterkering even veilig als een reguliere dijk. "Het is een prachtige nieuwe vondst van de Nederlander Johan van der Noort. Hij verkoopt het inmiddels op grote schaal aan het buitenland. Weer zo'n prachtig innovatief waterexportproduct van ons land."

In Vietnam zijn er inmiddels plannen voor een zelfsluitende waterkering van vijf kilometer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl