NOS NieuwsAangepast

Steeds vaker kievitsnesten leeggeroofd in Brabant

In Oost-Brabant worden steeds vaker kievitsnesten leeggeroofd. Volgens de politie en weidevogelbeschermers gebeurt het meer dan ooit tevoren. In de plaats Wintelre werden kortgeleden dieven betrapt die tientallen eieren hadden meegenomen.

Ook in Gilze en Someren sloegen kievitsei-dieven toe. De eieren worden verkocht als delicatesse of machinaal uitgebroed om de kuikens vervolgens te verkopen, zegt Jochem Sloothaak van natuurorganisatie Brabants Landschap.

Hoe het komt dat er nu zoveel eieren worden gestolen, weet Sloothaak niet. Mogelijk is er een samenhang met het algehele verbod op het rapen van kievitseieren dat vorig jaar is ingevoerd. Sloothaak zegt verder dat de vraag naar de eieren is gestegen. 

Steeds vaker kievitsnesten leeggeroofd in Brabant

In Brabant zijn zo'n duizend vrijwilligers actief die op weilanden zoeken naar nesten om ze te markeren met stokken of te registreren in een databank. Boeren kunnen zo rekening houden met de nesten als ze het land bewerken.

Maar door de markering met stokken is het voor dieven makkelijk om de nesten te vinden en leeg te halen. Volgens Sloothaak kunnen de gegevens ook digitaal via telefoons worden ingevoerd, waardoor markeerstokken niet nodig zijn. "Dan zijn de nesten minder zichtbaar voor mensen die kwade bedoelingen hebben." Het probleem is dat niet alle vrijwilligers met smartphones kunnen omgaan, zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl