Xing Ya (links) en Wu Wen
NOS NieuwsAangepast

Pandatrip naar China van start: 'het kost wat, maar dan heb je ook wat'

"Eindelijk, het gaat gebeuren", zegt directeur Robin de Lange van Ouwehands Dierenpark. Gisteravond vertrok hij naar China om twee reuzenpanda's op te halen. Hij ging niet alleen, een stel dat bij een veiling flink de portemonnee had getrokken, mocht mee.

"Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat", zegt Sergio Bena. Hij betaalde 7550 euro voor het tripje om de panda's Xing Ya en Wu Wen op te halen. Het is een cadeau voor zijn vriendin Kim Brantjes. "Het is een prachtig cadeau", zegt ze. "Het is een van de bijzonderste dingen die je kunt krijgen. Dat hij zoiets unieks heeft bedacht, is heel erg leuk."

Bena heeft het bedrag niet alleen betaald vanwege de reis zelf. "Als je mijn kleine bijdrage gaat vergelijken met het bedrag dat gemoeid is met deze panda's, dan is dat een druppel op een gloeiende plaat. Daar zou best nog wat meer bij mogen. Wij voelen ons bevoorrecht om daar deel van uit te maken."

Het halen van de panda's is de laatste stap in een langdurig proces. Ouwehands Dierenpark is al 15 jaar bezig om panda's naar de dierentuin te halen, maar door het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan China kwam de zaak in een stroomversnelling.

De delegatie vertrok gisteren vanaf Schiphol, morgen komen ze aan bij het Wolong Panda Centre in Gengda in het midden van China. Daar staat een afscheidsceremonie voor de panda's gepland. "Er zal iets van entertainment zijn en iets van speeches", zegt De Lange van Ouwehands Dierenpark. Daarna worden de panda's ingeladen.

Afgelopen weekend stond er een interview met de eigenaar van het dierenpark in Rhenen, Marcel Boekhoorn, in De Gelderlander. Daarin vertelde Boekhoorn dat hij de komst van de panda's als een persoonlijk succes ziet. 

"Hij is ontzettend blij", zegt De Lange. "Het mooie is dat hij de dierentuin ooit kocht toen het slecht ging. Hij zorgde ervoor dat we door konden. Daarnaast had hij een wens om die reuzenpanda's hierheen te brengen."

We gaan 15 jaar lang een miljoen dollar doneren. Dat is een enorme investering.

Directeur Robin de Lange van Ouwehands Dierenpark

Woensdag arriveren de panda's in Nederland. Allemaal onder streng toezicht van China, want Nederland krijgt de dieren niet, maar leent ze. Volgens De Lange is het huisvesten van de panda's niet zonder risico. "We gaan 15 jaar lang een miljoen dollar doneren. Dat is een enorme investering. Hopelijk komen er zoveel gasten dat het goed gaat, maar als het misgaat weet ik zeker dat Marcel met zijn gevoel voor natuur en liefde voor dieren daar zeker voor klaarstaat."

Als de dieren in Nederland zijn, moeten ze eerst wennen aan hun nieuwe plek. Daarom zijn ze over een paar weken voor het eerst te zien. En dat hok, dat werd in januari al door Chinese inspecteurs bestempeld als 'perfect'.

Chinezen inspecteren pandaverblijf

De Lange en het stel dat de veiling won zijn niet de enige die speciaal voor de panda's mee naar China gaan. Aan boord zitten ook twee stewardessen uit Rhenen, die tegenover RTV Utrecht hun verhaal doen. Een van de twee heeft ook een speciale taak, namelijk een oogje in het zeil houden bij de panda's: "Ik moet af en toe in het ruim kijken, dat is mijn functie. Als ik dat niet doe, ben ik in overtreding."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl