Reuters
NOS NieuwsAangepast

Chuck Berry begraven in rock-'n-roll-style

Familie, vrienden en fans hebben in St. Louis afscheid genomen van Chuck Berry. Voorafgaand aan een besloten uitvaart konden fans de laatste eer bewijzen aan de rock-'n-roll-legende, die vorige maand op 90-jarige leeftijd overleed.

Berry lag in muziekclub The Pageant opgebaard in een wit pak, met een paars overhemd en zijn kenmerkende kapiteinspet. Zijn knalrode Gibson-gitaar was aan het deksel van de doodskist bevestigd.

Hollandse Hoogte
Chuck Berry opgebaard in The Pageant

Honderden fans wachtten urenlang in de rij voor een laatste groet. Sommigen stonden al om 05.00 uur te wachten om zeker te zijn van een plekje. Een enkeling had een muziekinstrument meegenomen om Chuck Berry-liedjes te spelen tijdens het wachten.

AFP
Fans wachten om de laatste eer te bewijzen

Nadat de fans vier uur de tijd hadden gehad, begon in The Pageant de uitvaartdienst voor Berry. Voorganger Peterson kondigde aan dat dat in rock-'n-roll-style zou gebeuren. "We gaan hier niet verdrietig zitten zijn."

Naast de kist stond een rouwboeket in de vorm van de gitaar van The Rolling Stones, voor wie Berry een grote invloed was. "Bedankt voor de inspiratie. Met dierbare herinneringen, Keith, Mick, Charlie en Ronnie", stond op een begeleidend kaartje.

Zangers Paul McCartney en Little Richard stuurden condoleancebrieven, evenals Bill Clinton. "Hij wist het publiek wereldwijd te boeien", schreef de oud-president. "Zijn muziek appelleerde aan hoop en dromen die we allemaal gemeen hebben."

'We vieren zijn leven in rock-'n-roll-style'

Kiss-lid Gene Simmons werd tijdens de drie uur durende uitvaartdienst overgehaald een woordje te spreken. "Gelukkig heb ik deze zonnebril op", zei Simmons over zijn typerende look. "Er schuilen echte tranen achter."

Ook 300 willekeurige fans mochten bij de drie uur durende ceremonie aanwezig zijn. Ze zagen hoe twee van Berry's kleinkinderen Summertime zongen en zijn oude band zijn Johnny B. Goode speelde. Toen Berry's kist naar buiten werd gedragen, klonk St. Louis Blues.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl