Trajectcontrole A2
NOS NieuwsAangepast

Veel meer kleine verkeersboetes

Het aantal boetes voor kleine snelheidsovertredingen is enorm toegenomen. Vorig jaar zijn ruim 3 miljoen bekeuringen opgelegd aan mensen die minder dan 5 kilometer per uur te hard reden, blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau. 

Dat is ruim een kwart meer dan in 2015. Het totaal aantal verkeersboetes steeg vorig jaar ook, maar die toename was met 18 procent veel kleiner. 

Volgens het Openbaar Ministerie ligt de stijging van het totaal aantal boetes aan het toegenomen aantal trajectcontroles en de verbeterde, digitale flitspalen. "De palen staan nu 24 uur per dag, zeven dagen per week aan", zegt een woordvoerder van het OM in het AD. "Het kan niet gebeuren dat bijvoorbeeld het rolletje vol is."

20 euro

De toename deed zich vooral voor op wegen waar 130 kilometer per uur de maximumsnelheid is. Zo kregen 69.000 mensen een boete voor een snelheid van 131. Daarbij is wel sprake van een meetcorrectie van 5, dus eigenlijk werd een snelheid van 136 gemeten. De boete bedraagt in deze gevallen 20 euro, inclusief 9 euro administratiekosten. 

De Kamer heeft die lagere boetegrens bij het aanwijzen van de nieuwe 130-km-wegen vastgesteld. Het gestegen aantal boetes is deels toe te schrijven aan het feit dat er in 2016 veel meer 130 km-wegen waren dan in het jaar ervoor. 

Schatkist

De politievakbond ANPV vindt dat het OM te ver gaat door op grote schaal automobilisten te bekeuren voor kleine snelheidsovertredingen. "Het is puur voor de schatkist, want het is de vraag hoeveel dit bijdraagt aan de verkeersveiligheid", zei voorzitter Priem in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is belangrijker om huftergedrag aan te pakken, zoals bumperkleven."

De politievakbond vergelijkt appels met peren, zegt Ernst Koelman van het Openbaar Ministerie. "Uiteraard sluit de aanpak van het een, de aanpak van het andere niet uit.”

ANPV-voorman Priem wijst erop dat agenten door mensen op straat erop aangekeken worden dat er boetes voor kleine snelheidsovertredingen worden uitgedeeld. "Maar flitspalen en trajectcontroles vallen onder het OM, daar komt geen politie aan te pas."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl