NOS NieuwsAangepast

Nederlander slachtoffer van roofmoord in Zuid-Afrika

Bij een roofoverval in het oosten van Zuid-Afrika is een Nederlander vermoord. Dat melden Zuid-Afrikaanse media.

De moord was vrijdagavond vlak bij het stadje Barberton, waar het 55-jarige slachtoffer met zijn eveneens Nederlandse vrouw woonde. Vijf gemaskerde overvallers kwamen de boerderij binnen, bonden de vrouw en een familievriend vast en eisten toegang tot de kluis.

Vervolgens gingen de overvallers naar boven, waar ze de mannelijke bewoner doodstaken na een worsteling. De weduwe zegt tegen de Barberton Times dat ze met juwelen en elektronica als buit wegreden in de auto van het slachtoffer.

Doodgemarteld

Dit voorval staat niet op zichzelf. "Er is zelfs een naam voor: 'plaasmoorde', naar het Zuid-Afrikaanse woord voor erf", zegt correspondent Bram Vermeulen. "In 2016 zijn er meer dan 300 van dit soort overvallen geweest, waarbij 64 boeren of hun familieleden om het leven kwamen. Vaak gebeurt het op gruwelijke wijze: boeren worden niet alleen beroofd, maar ook doodgemarteld."

Organisaties die opkomen voor de blanke gemeenschap in Zuid-Afrika vinden dat de regering onder leiding van het ANC te weinig doet aan het probleem. In Nederland heeft de SGP onlangs Kamervragen gesteld over de kwestie. De partij vindt dat Nederland zich sterk moet maken voor de bescherming van onder anderen blanke boeren in Zuid-Afrika. 

Het zijn gruwelijke moorden, boeren zijn vaak slachtoffer, maar er zit geen politieke agenda achter.

Bram Vermeulen

"De vraag is of boeren specifiek een doelwit zijn of dat Zuid-Afrika gewoon een criminaliteitsprobleem heeft waar boeren ook last van hebben", zegt Vermeulen. "Bij boerenvakbonden en in extreem-rechtse kringen wordt gezegd dat er achter de plaasmoorden een politiek zit: als er genoeg plaatsvinden, dan verdwijnen de witte boeren vanzelf van het platteland."

"Onderzoeken komen echter steeds tot dezelfde conclusie: het zijn gruwelijke moorden, boeren zijn vaak slachtoffer, maar er zit geen politieke agenda achter. Dit is helaas onderdeel van ordinaire criminaliteit: er werden vorig jaar ook 17.000 andere moorden gepleegd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl