ANP

Sint-Eustatius gaat huishoudens nog maar beperkt drinkwater leveren. Ze krijgen 's ochtends drie uur water uit de kraan en 's avonds nog eens drie uur. Mensen die geen aansluiting hebben maar een ondergrondse tank, mogen hem tot de helft vullen.

De maatregelen zijn genomen door het waterleidingbedrijf. Dat kan door de droogte niet meer aan de vraag voldoen. Huishoudens worden dan ook opgeroepen het gebruik van kraanwater zoveel mogelijk te beperken.

Huishoudens die zijn aangesloten op het waternet zijn gewend om in tijden van droogte hun traditionele waterbakken met kraanwater te vullen, maar dat mag ook niet meer.

El Niño

De droogte in de noordelijke Caribische regio duurt al langer. Weerkundigen van het Caribisch Weerinstituut CIMH in Barbados waarschuwen dat de droogte van de afgelopen jaren ook dit jaar doorzet.

Volgens het CIMH keert El Niño dit jaar mogelijk weer terug. Dat is een natuurverschijnsel in het oostelijk gedeelte van de tropische Stille Oceaan. De noordoostelijke passaatwind die steevast naar het westen waait, neemt dan sterk af, waardoor het op de Caribische eilanden veel minder regent.

Nog geen hulpvraag

De oproep van de autoriteiten op Sint-Eustatius om zuinig om te gaan met water, is de afgelopen jaren vaker gedaan. Het eiland, met zo'n 4000 inwoners, is afhankelijk van een klein waterleidingbedrijf dat maar beperkt drinkwater uit zeewater kan maken en daardoor sterk afhankelijk is van regenwater. 

De Koninklijke Marine heeft de afgelopen jaren een aantal malen drinkwater geleverd op de Bovenwindse eilanden. Een aanvraag voor bijstand nu, is volgens een marinewoordvoerder op Curaçao niet gedaan.

STER reclame