Greg Van Avermaet heeft de 115de editie van Parijs-Roubaix op zijn naam geschreven. De olympisch kampioen versloeg zijn medevluchters Zdenek Stybar en Sebastian Langeveld in de sprint op de wielerbaan van Roubaix.

Van Avermaet klopt Stybar en Langeveld in Roubaix Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Voor de 31-jarige Belg van BMC, die dit voorjaar al Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem op zijn naam schreef en vorige week tweede werd in de Ronde van Vlaanderen, is het de eerste zege in een van de vijf monumentale klassiekers.

Boonen moet lossen

Viervoudig winnaar Tom Boonen toonde in zijn laatste koers als profrenner op enkele stroken zijn klasse, maar kon niet mee toen Van Avermaet op de trappers ging staan. Hij werd uiteindelijk dertiende.

Carrefour de l'Arbre: Van Avermaet gaat, Langeveld kan mee

In Compiègne, een voorstad van Parijs, begon het peloton pas na elven aan de 115de aflevering van Parijs-Roubaix. Er lag de renners vanwege het zonnetje een stoffige Hel van het Noorden te wachten met 55 kilometer aan kasseistroken, verdeeld over 29 zones.

Terpstra valt uit

Al bij de eerste strook (Troisvilles,na 100 kilometer) ging het mis: het regende direct lekke banden en valpartijen. En Niki Terpstra, winnaar in 2014, was een van de slachtoffers. Na een tweede val gaf hij er de brui aan.

Dat was een domper voor QuickStep en voor Tom Boonen in het bijzonder, want de viervoudig winnaar rekende erop dat hij bij zijn afscheidskoers tot diep in de finale op Terpstra kon bouwen.

Terpstra was niet de enige met pech, want ook kanshebbers als Van Avermaet en Alexander Kristoff raakten achterop. Er was een achtervolging van 22 kilometer nodig om weer terug in de groep met andere favorieten als Boonen en Sagan te komen.

In het Bos van Wallers, altijd goed voor dramatische valpartijen, gebeurde eens een keer weinig. Kort daarna probeerde Peter Sagan weg te komen, maar door een lekke band kwam er weinig terecht van z'n plannen. 

Toen uit een kopgroep met de favorieten Sebastian Langeveld, Van Avermaet en Stybar wegreden, duurde het even voordat Sagan en Boonen reageerden. En toen de Slowaak toch besloot op jacht te gaan, werd hij weer door een lekke band teruggeworpen.

Toen Van Avermaet, die tot dan kon profiteren van het beulswerk van zijn ploeggenoot Daniel Oss, versnelde op een van de drie zwaarste kasseistroken (de Carrefour de l'Arbre) konden alleen Langeveld en Stybar nog volgen. Stybar verrichte geen kopwerk omdat z'n ploegmaat Boonen kort achter de koplopers reed.

Toen duidelijk was dat Boonen niet terug zou keren, demarreerde Stybar op 3,5 kilometer van het einde. Er zat echter niet veel kracht meer in de benen van de Tsjech en dus bleven de drie samen tot de piste.

Spanning op de piste

Daar werd het nog even heel spannend. Omdat ze treuzelden, konden Jasper Stuyven en Gianni Moscon nog aanhaken en zelfs meesprinten om de zege. Stybar leek het te gaan redden, pakte een paar fietslengten voorsprong, maar Van Avermaet was toch echt de sterkste. Langeveld werd derde.

Viervoudig winnaar Boonen sloot zijn imposante wielerloopbaan af als dertiende. Ook een markant wielrengetal.

STER reclame