Pro Shots

Knallen. Een persoonlijk record. En misschien wel een Nederlands record. Abdi Nageeye liet er voorafgaand aan de marathon van Rotterdam geen gras over groeien. Hij ging voor een toptijd.

Die toptijd kwam er met 2.09.34, al bleef Nageeye ver verwijderd van het Nederlands record van Kamiel Maase (2.08.21). Dat zorgde voor gemengde gevoelens.

"Ik wilde wel harder lopen, maar de lopers om me heen hadden het gewoon moeilijk", vertelde Nageeye. "Dan moet je in je eentje het tempo hoog zien te houden."

"Maar het eerste doel was om onder de 2.10 te lopen. Volgens mij heb ik een minuut van mijn PR afgelopen. Je wilt altijd meer, maar soms moet je ook tevreden zijn met progressie."

Zijn 2.09.34 betekende niet alleen een nieuw persoonlijk record, ook is de 28-jarige atleet sinds vandaag de snelste Nederlander ooit in Rotterdam.

"Ik schrijf nog geschiedenis ook", lachte Nageeye. "Maar ik wil gewoon op de eerste plek komen. Ik ben nog jong, we gaan nog mooie dingen zien de komende jaren".

Blije Butter

In de schaduw van Nageeye liep ook Michel Butter naar een prima tijd. "Natuurlijk wilde ik graag onder de 2.10, maar het werd in de laatste fase wel wat aan de warme kant. Ik ben blij dat ik in de slotfase nog even aan kon zetten en net onder die 2.11 duik."

De eindsprint van Butter op de Coolsingel was indrukwekkend. "Ik moest wel even alles geven. Maar dat maakt wel even dat dit als een hele fijne marathon voelt."

Butter blij met resultaat, maar wil nog sneller

Vorig jaar miste hij tot zijn afgrijzen de olympische limiet op een paar seconden. Nu leek hij in eerste instantie een seconde sneller dan de WK-limiet, al werd zijn tijd gecorrigeerd tot 2.11.00.  

Maar Butter zal sowieso niet afreizen naar het WK in Londen. "Ik wil vooral nog veel sneller lopen. Nu ga ik investeren in snelheid, pas in het najaar loop zal ik weer een marathon."

Choukoud in nauwe schoentjes

Khalid Choukoud liep een groot deel van de race zij aan zij met Butter, maar zou niet toekomen aan een sprint op de Coolsingel.   

Choukoud gokte met (trainings-)schoeisel en betaalde daarvoor de prijs. Op 30 kilometer moest hij de strijd staken met een flinke blaar onder zijn voet. 

"Ik heb wel getraind, maar nog nooit een marathon gelopen op deze schoenen", vertelde Choukoud. "Dit blijft de marathon. Maar die blaren, daar kon ik niet mee verder."

Choukoud staakt marathon, blaar boosdoener

Op bijna zeven minuten van winnares Eskerem Affesa eindigde Ruth van der Meijden knap als vijfde. Haar tijd van 2.30,13 was ruim twee minuten onder haar persoonlijk record.

"Het ging eigenlijk heel goed", vertelde de opvallend frisse Van der Meijden direct na de finish. "Normaal na een marathon heb ik echt wel zere benen. Nu voel ik natuurlijk wel dat ik gelopen heb. Maar het is niet strompelen.

Van der Meijden nog fris na dik persoonlijk record

STER reclame