De massa-betoging in Caracas liep uit op rellen
NOS NieuwsAangepast

50.000 Venezolanen betogen tegen 'dictator' Maduro

In de Venezolaanse hoofdstad Caracas zijn zo'n 50.000 mensen de straat op gegaan om het aftreden te eisen van president Nicolas Maduro. Ook in andere steden in Venezuela betoogden boze burgers tegen Maduro en diens maatregel om oppositieleider Henrique Capriles te weren als rivaal bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar. 

De aanvankelijk vreedzame betoging in Caracas liep uit op harde confrontaties tussen de demonstranten en de oproerpolitie. Die probeerde de betogers te verdrijven met traangas en rubberkogels. De agenten werden vanaf hoge gebouwen bekogeld met stenen. Meer dan vijftig betogers zijn aangehouden. Tientallen mensen zijn gewond geraakt.

Ook in de voorgaande dagen is al massaal gedemonstreerd tegen Maduro's streng socialistische autoritaire bewind. De president, die de schuld krijgt van de rampzalige economische situatie waarin het land verkeert, probeert met steeds nieuwe maatregelen meer macht naar zich toe te trekken.

Het verzet tegen Maduro heeft de voorheen gefragmenteerde oppositie verenigd. Vorig jaar werd een referendum over de positie van Maduro tot nader orde uitgesteld. Nu eist de oppositie vervroegde verkiezingen. 

De kansrijke oppositieleider Capriles is gisteren door de autoriteiten op een zijspoor gezet; hem is verboden om de komende vijftien jaar een politiek ambt te bekleden. Capriles zou zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie. Hij verloor in 2013 met een kleine marge van president Maduro. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl