AFP

Vijftien jaar na zijn eerste deelname dokkert Tom Boonen zondag voor het laatst over de kasseien in De Hel van het Noorden. En na 257 slopende kilometers staat Boonen op de wielerbaan in Roubaix met de meest begeerde kei in zijn handen. Dat is het gedroomde afscheid voor velen.

Een afscheid met slijk aan de kuiten en modder in het aangezicht wordt het in ieder geval niet, zo bleek zaterdag bij de zonovergoten ploegenpresentatie in Compiègne. Op het podium: Boonen, in donkerblauw trainingspak, afgetraind, scherp.  

"Morgen is een hele speciale dag", zei Boonen, "Parijs-Roubaix is de mooiste koers van de wereld".

Iedereen gunt Boonen droomafscheid in 'mooiste koers ter wereld'

Gedroomde afscheid 

Zijn ploeg, die met Niki Terpstra, Matteo Trentin en Zdenek Stybar over meer potentiële winnaars beschikt, zal zondag volledig in het teken staan van Boonen. Duizenden Vlamingen zullen hem langs de Franse wegen vooruit schreeuwen. 

Voor Dirk Demol, in 2002 ploegleider bij US Postal toen Boonen in die kleuren bij zijn debuut meteen derde werd in de Hel van het Noorden, is er maar een favoriet. 

"Hij ziet er sterk uit, staat scherp en is vol vertrouwen", constateert Demol, tegenwoordig ploegleider van John Degenkolb bij Trek-Segafredo. "Ze gaan allemaal bereid zijn om nog eens allemaal voor hem te vlammen. Ik denk dat hij moeilijk te kloppen zal zijn."

Stoïcijns

Boonen richt zich op de koers en niet op zijn afscheid. "Maar het zal wel meespelen. Vooral na de aankomst. Dan zal het speciaal zijn."

Met een vijfde zege schudt hij 'Monsieur Paris-Roubaix' Roger De Vlaeminck af als recordwinnaar in Roubaix. Helaas laat wielrennen zich niet regisseren. Ook niet als een van de beste en zeker een van de meest populaire renners van zijn generatie afscheid neemt. 

Tom Boonen tijdens de voorbereiding AFP

STER reclame