Abera Kuma na de mararthon van Rotterdam in 2015
NOS SportAangepast

'Rotterdam is tegenwoordig een prima 'opstartmarathon''

De marathon van Rotterdam kent tegenwoordig zijn plaats. De echte marathontoppers die jagen op een wereldrecord ziet het enthousiaste publiek niet meer op de Coolsingel, maar de marathon heeft de afgelopen jaren wel bewezen een ideale opstap te zijn voor een mooie loopbaan.

"Rotterdam heeft nu eenmaal een snel parcours. Daar kun je een tijd neerzetten en naam maken", kijkt NOS-specialist Léon Haan vooruit naar de 37ste editie die zondagochtend (10.00 uur) plaatsvindt. "Er staan zondag drie lopers met een persoonlijk record van onder de 2 uur en 6 minuten aan de start. Dat zijn tegenwoordig geen bijzondere tijden meer."

Op wie moeten we letten?

Haan: "Abera Kuma (2.05.56 en winnaar van Rotterdam in 2015), Marius Kimutai (2.05.47) en Laban Korir (2.05.54) hebben de beste tijden achter hun naam staan en krijgen gezelschap van vijf atleten die in de 2.06 en 2.07 kunnen lopen. Lucas Rotich is ook sterk. Hij finishte vorig jaar als tweede in New York en zegt veel over zijn mogelijkheden.

Rotterdam zette lang in op snelle tijden. Meestal ging dat goed, maar zakte het na 30 kilometer in en bleven de gewenste tijden uit. Nu is gekozen voor een schema van 2.05. Dat is onder goede omstandigheden haalbaar. Rotterdam is tegenwoordig een prima 'opstartmarathon'. De toppers kiezen voor de zes majors, maar in Rotterdam kun je wel snel lopen en naam maken."

Michel Butter na de marathon van Rotterdam in 2015

Rotterdam heeft dit jaar wel de volledige Nederlandse mannentop aan de start staan. Abdi Nageeye, Michel Butter en Khalid Choukoud willen in de Maasstad alle drie onder de 2 uur en 10 minuten finishen, waarbij Nageeye met een schuin oog ook nog kijkt naar het Nederlands record van Kamiel Maase, 2.08.21 uit 2007.

Wat kunnen we van de Nederlanders verwachten?

Haan: "Nageeye maakt op mij de beste indruk. Zijn elfde plaats vorig jaar bij de Olympische Spelen heeft indruk gemaakt. Op grond van zijn prestaties denk ik dat hij de beste Nederlander in Rotterdam wordt, waar een Nederlander trouwens nooit onder de 2.10 heeft gelopen. Het Nederlands record van Maase kwam in Amsterdam tot stand. Nageeye heeft 2.10.24 als beste tijd staan.

Nageeye heeft zich in Ethiopië voorbereid en twee wedstrijden gelopen op weg naar Rotterdam. Hij is in staat om het Nederlands record te verbeteren. Hij straalt vertrouwen uit. Hij behoort niet voor niets tot het deze week gepresenteerde eerste internationale, commerciële marathonteam, waar hij als enige Nederlander deel van uitmaakt."

Khalid Choudkou na de marathon van Amsterdam in 2016

"Michel Butter heeft als enige van de drie Nederlanders al eens onder de 2.10 gelopen. In Amsterdam kwam hij in 2012 met 2.09.58 net onder die magische grens uit. Butter wil dit jaar niet naar de WK, hij kiest voor een najaarsmarathon. In Amsterdam liep hij in 2015 zijn laatste marathon in 2.11.08. Hij heeft veel aan snelheid gewerkt, is in januari vier weken naar Kenia geweest. Daarna heeft hij drie weken in een hoogtetent geslapen. Butter heeft een hele goede basis gelegd voor een goede marathon."

Ruth van der Meijden tijdens de mararthon van Amsterdam in 2016

Bij de vrouwen is Lucy Karimi de favoriete. Haar persoonlijk record van de 30-jarige Keniaanse staat op 2.24.46. De concurrentie komt van Eunice Chumba (Bahrein) en de Ethiopische Meskerem Assefa. De Nederlandse Ruth van der Meijden heeft zich ten doel gesteld in de buurt te komen van de 2 uur en 30 minuten.

Haan: "Zes Nederlandse atletes is het ooit gelukt om onder de 2.30 te lopen, dus een tijd in die richting zou een zeer acceptabele prestatie zijn. Ze is de Nederlandse marathonkampioene, liep vorig jaar in Amsterdam naar 2.33.44. Daar moet dus wel iets vanaf als ze wil slagen in haar opzet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl