Bioloog Freek Vonk laat de hechtingen in zijn bovenarm zien Freek Vonk / Facebook

"Ik heb dikke pech gehad, maar geluk met de plek waar ik ben gebeten: er is geen betere plek dan lekker in een vlezige bovenarm." De Nederlandse bioloog en televisiepresentator Freek Vonk doet tegenover het NOS Jeugdjournaal zijn verhaal over de haaienbeet die hij twee maanden geleden opliep.

Vonk werd in februari op de Bahama's gebeten door een haai. Dat gebeurde tijdens opnames voor het nieuwe tv-programma Freek naar de haaien. Inmiddels gaat het weer goed met hem, maar het was een heftig ervaring. Hij werd drie uur lang geopereerd en kreeg meer dan honderd hechtingen.

Freek Vonk vertelt over zijn haaienbeet

"Ik heb geen pijn meer. Ik heb alleen geen gevoel meer in mijn huid", zegt Vonk. "De zenuwen die mijn huid aansturen, hebben een klap gehad. Het kan nog wel even duren voor het gevoel weer terug is. Ik heb geluk gehad dat er verder geen vitale delen zijn geraakt."

De dag waarop het misging staat nog vers in het geheugen van Vonk. "We maakten een prachtige duik met tien tot vijftien super mooie gespierde, baldadige rifhaaien. Ze kwamen naar ons toe, zwommen over ons heen, onder ons door en langs ons. Het was prachtig."

Ik dacht: eind goed, al goed. Maar wat bleek: hij zwom een rondje en benaderde mij van achteren.

Freek Vonk

De presentator was eigenlijk al klaar met de opnames, maar besloot nog een extra filmpje op te nemen. Hij deed zijn presentatie, terwijl een groep haaien om hem heen zwom. Vonk duwde een haai weg die recht op hem afkwam. Daarna ging hij verder met zijn presentatie, in de veronderstelling dat de haai weg was. "Ik dacht: eind goed, al goed. Maar wat bleek: hij zwom een rondje en benaderde mij van achteren."

"Op de beelden is te zien hoe hij op me afkomt en zijn bek opent, me bij mijn arm pakt en daarna zijn indrukwekkende robuuste lijf naar links gooit zodat hij meer kracht kon zetten en zo echt een flinke beet kon nemen. Hij liet wel vrij snel weer los. Ik voelde wat bij mijn arm, ik keek en dacht: oké, dit is foute boel. Ik wist meteen hoe laat het was: ik ben gebeten."

Vonk kon zelf terug naar de boot zwemmen en zich aan boord hijsen. "Dat verraste me, want dat betekende dat m'n spieren en m'n pezen niet waren beschadigd. Je kan niet in paniek raken, dat doe je later maar. Je moet meteen handelen, zorgen dat je in veiligheid wordt gebracht en dat de schade zo klein mogelijk blijft."

Het voelde allemaal als een film.

Freek Vonk

Met hoge snelheid werd Vonk met de boot aan land gebracht. Daar werd hij opgehaald door een traumahelikopter en naar een ziekenhuis in Miami vervoerd. "Het voelde allemaal als een film. Ik werd op een brancard gelegd, naar een kamer gebracht en daar stonden zo'n vijftien tot twintig mensen in uniformen om me heen. Die gingen de wond bekijken en zeiden meteen: dit is ernstig, je moet geopereerd worden."

Vonk laat zich overigens niet afschrikken door de gebeurtenissen. Maandag vertrekt de presentator naar Hongkong om zijn haaiendocumentaire af te maken. "Niemand is hier schuldig aan geweest. Het was gewoon een bizarre samenloop van omstandigheden en een kans van een op de zoveel honderdduizend dat dit gebeurt. Maar het is gebeurd, dat kan."

STER reclame