De ministers Asscher en Dijsselbloem (PvdA) in de Kamerbanken. Ze komen niet meer terug als minister
NOS Nieuws

Tweede Kamer praat even niet over 'politiek gevoelige lijst'

De Tweede Kamer heeft de lijst bekendgemaakt van onderwerpen die zo politiek gevoelig zijn dat ze pas weer behandeld kunnen worden als het nieuwe kabinet er is.

Op de lijst staan onderwerpen als het terugsturen van criminele Antillianen, een wetsvoorstel van de PVV. En een wetsvoorstel om de strafbaarheid te schrappen van majesteitsschennis en het beledigen van bevriende staatshoofden.

Een deel van de Tweede Kamer wil dit laatste schrappen vanwege de aangifte van de Turkse president Erdogan tegen een Duitse komiek die hem belachelijk zou hebben gemaakt.

"Het kan niet zo zijn dat buitenlandse leiders met lange tenen via de rechter proberen onze grondrechten te ondermijnen", stelde de VVD toen. Maar de PvdA vond een wetswijziging niet nodig. De Tweede Kamer praat hierover weer verder met het nieuwe kabinet.

In de weg

Ook de Wet scheiden zonder rechter, die echtscheidingen door een ambtenaar van de burgerlijke stand mogelijk maakt, moet nog even wachten op behandeling.

Het is gebruikelijk dat de Tweede Kamer na de verkiezingen zo'n lijst maakt. De gedachte erachter is dat het 'oude' kabinet met ministers die bijna weggaan, niet meer met de Kamer over ingewikkelde kwesties praat. Hun aanpak kan de nieuwe ministers in de weg zitten.

Hieronder een aantal andere opvallende wetten die door de Kamer 'controversieel' ofwel omstreden zijn verklaard:

Gebruik geweld door politie

Deze wet moet regelen dat politieagenten niet meer automatisch verdachte zijn. In de wet staat beschreven in welke gevallen en op welke manier politieagenten binnen hun taakgebied geweld mogen gebruiken. "Een politieagent mag en moet soms geweld toepassen. Dan past het niet een agent direct als verdachte te behandelen", zei oud-minister Van der Steur hierover.

Sekseregistratie

Het kabinet heeft onderzocht op welke documenten en pasjes de aanduiding m/v weggelaten zou kunnen worden. Dit om transgenders en andere mensen die moeite hebben met de aanduiding tegemoet te komen. Het Kamerdebat hierover volgt dus later.

Intrekken zondagswet

In veel gemeenten wordt de Zondagswet niet meer gebruikt, anders zou het overal een stuk rustiger zijn. Maar een groot deel van de 'oude' Tweede Kamer met in ieder geval VVD en D66, vond het toch bij deze tijd horen de wet helemaal in te trekken. Het debat daarover wordt nu even uitgesteld. Dat geldt ook voor de evaluatie van de Winkeltijdenwet. 

Kweken van embryo’s 

Het kweken van embryo's voor wetenschappelijk onderzoek ligt heel gevoelig. Er zijn voorstanders, zoals de moeder die twee zonen had verloor aan de ziekte van Duchenne. Maar er zijn ook veel tegenstanders, die bang zijn dat het wegknippen van ongewenst dna uit embryo’s gaat leiden tot superbaby’s. 

Klimaatwet

Dit is een wet die GroenLinks-leider Klaver heeft ingediend samen met PvdA, SP, D66 en ChristenUnie. De wet gaat over "het ontwikkelen van beleid gericht op onomkeerbaar en stapsgewijs terugdringen van de Nederlandse emissies van broeikasgassen teneinde wereldwijde opwarming van de aarde en de verandering van het klimaat te beperken".

Inburgering op de TV

Ook stelt de Tweede Kamer een gesprek met het kabinet uit over een voorstel van het CDA om te onderzoeken of de NPO taal- en inburgeringscursussen kan gaan uitzenden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl