Syrische inwoners vluchten nadat een chemische aanval in hun stad heeft plaatsgevonden
NOS NieuwsAangepast

'Assad zal niet snel weer een chemische aanval uitvoeren'

"Toen de burgeroorlog in Syrië net was begonnen, hoopte ik dat Amerika zich niet zou bemoeien met de strijd tegen president Assad. Ik was bang, want ik had gezien wat er in Irak gebeurde: daar werden burgers het slachtoffer", vertelt Wissam, een inwoner van Syrië, tegen de NOS. 

"Nu is het anders. De Amerikaanse legervliegtuigen hebben al honderden plekken in Syrië aangevallen en duizenden mensen gedood. Maar dit is de allereerste keer dat een aanval echt alleen gericht is tegen Assad."

Wissam heeft het over de raketten die Amerika vannacht afvuurde op een luchtmachtbasis van het regime van Assad, waarvandaan volgens de VS eerder deze week een chemische aanval werd uitgevoerd. We spraken met Modar, Mohamad en Wissam, drie inwoners van het land, die tegen het regime zijn en eerder in Oost-Aleppo woonden.

Modar, Mohamad en Wissam

"Het geeft een dubbel gevoel. Ik ben verbitterd dat het nu pas gebeurt, maar enigszins blij dat de persoon die veel mensen in Syrië heeft gedood nu bestraft wordt", gaat Wissam verder. 

"Het goede nieuws is dat Assad niet snel meer een chemische aanval zal uitvoeren. Dan hoeft de wereld ook geen beelden meer te zien van gewonde of dode onschuldige kinderen die op hun eigen kinderen lijken."

We moeten duidelijk maken dat we de beelden van dode kinderen niet meer willen zien.

Wissam

Wissam hoopt dat Assad in de toekomst gestraft wordt als hij weer een chemische aanval uitvoert. "We moeten duidelijk maken dat we de beelden van dode kinderen niet meer willen zien. Wil hij onschuldige burgers doden, dan wordt hij gestraft."

Ook Modar is blij met de actie van de VS. "Ik ben heel blij dat iemand eindelijk Assad wil stoppen", zegt hij. "Misschien is het niet zijn bedoeling om zoveel burgerdoden te veroorzaken, maar toch gebeurt het steeds. We moeten deze moordenreeks stoppen."

Veroordelen

Mohamad hoopt dat andere landen ook de chemische aanval van de Syrische president veroordelen. "Maar ik heb er niet veel vertrouwen in. Deze aanvallen gaan er namelijk niet voor zorgen dat Assad zijn macht verliest in Syrië. Ik hoop in ieder geval dat het niet de laatste keer is dat Assad wordt gestraft."

Hij veroordeelt, net als Wissam, de aanvallen op het land waarbij onschuldige burgers zijn omgekomen. "Er komt pas vrede in Syrië als Assad de macht neerlegt. Hij moet gestraft worden voor zijn daden." 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl