Reuters
NOS NieuwsAangepast

Duizenden Zuid-Afrikanen eisen vertrek president Zuma

In steden in Zuid-Afrika zijn demonstraties aan de gang tegen president Zuma. Duizenden betogers eisen zijn vertrek. Ze noemen Zuma corrupt en zeggen dat hij het land door economisch wanbeleid aan de rand van de afgrond heeft gebracht. 

De protesten worden ondersteund door de 85-jarige bisschop Desmond Tutu. Tutu, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, heeft een zwakke gezondheid en treedt nog maar zelden in de openbaarheid. In Kaapstad kwam hij even zijn woning uit om de betogers aan te moedigen.

Demonstranten eisen vertrek Zuma

De onvrede over Zuma kreeg onlangs een nieuwe impuls toen de president zijn kritische minister van Financiën Gordhan de laan uitstuurde. Gordhan stond bekend om zijn afkeer van corruptie. Zijn opvolger heeft gezegd dat hij "de wil van het volk" wil uitvoeren.

Bij protesten in Johannesburg heeft de politie rubberkogels en traangas gebruikt tegen demonstranten. Op andere plaatsen in de stad is het, op wat kleine incidenten na, tot nu toe rustig gebleven. 

RTR
Betogers tegen president Zuma in Johannesburg

'Vreedzaam protest mag'

De Democratische Alliantie, de grootste oppositiepartij, heeft in Johannesburg ook een protestmars gepland langs het hoofdkwartier van het ANC, de partij van Zuma. Leden van het ANC in militair uniform hebben zich buiten opgesteld. 

De Zuid-Afrikaanse regering heeft opgeroepen tot kalmte en zegt dat alle Zuid-Afrikanen het recht hebben om vreedzaam te protesteren. Ook in Pretoria en andere steden eisen betogers het aftreden van de president.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl