NOS NieuwsAangepast

Akkoord met Griekenland over steunprogramma

De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds hebben met Griekenland op hoofdlijnen afspraken gemaakt over de voortzetting van het steunprogramma. Dat heeft eurogroepvoorzitter Dijsselbloem bekendgemaakt. Hierdoor is er voor Griekenland weer uitzicht op de volgende uitbetaling uit het derde steunprogramma aan het land.

Griekenland moet opnieuw bezuinigen: in 2019 en in 2020 beide jaren 1 procent. Er zal bezuinigd worden op pensioenen en de belastingen gaan omhoog.

Maar Griekenland kan volgens Dijsselbloem de komende jaren ook weer meer geld uitgeven. "De Griekse economie doet het beter dan verwacht, dus dat geeft ruimte."   

Impasse

Het land moet binnenkort zes miljard euro schuld aflossen en heeft daardoor een nieuwe pluk uit het bestaande programma hard nodig. Maar doordat Athene bij lange na de eisen van haar schuldeisers haalde dreigde er een impasse te ontstaan.

Van de in 2015 toegezegde 86 miljard had het grootste deel intussen volgens het schema moeten zijn uitgekeerd. In werkelijkheid is er veel minder aan Athene overgemaakt: 31,7 miljard euro.

Nu lijkt er dus een doorbraak te zijn geforceerd. Onderhandelaars van de EU, het IMF en de Griekse regering zullen in Athene de details van het steunprogramma uitwerken. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl