ANP

Voormalig topscheidsrechter Dick Jol heeft 90 dagen celstraf tegen zich horen eisen, waarvan 75 voorwaardelijk. De 15 dagen die overblijven, heeft hij al in voorarrest gezeten. Jol stond voor de rechter voor mishandeling en bedreiging anderhalf jaar geleden. 

Naast de celstraf wil de officier van justitie dat Jol een werkstraf van 180 uur krijgt, een schadevergoeding aan de slachtoffers betaalt en een proeftijd van twee jaar meekrijgt.

De oud-scheidsrechter wordt verdacht van het mishandelen van een man en een vrouw in Den Haag in november 2015. Jol zou het stel hebben geslagen met een metalen staaf. Ook zou hij hen met de dood hebben bedreigd.

De man en de vrouw reden op een scooter over de stoep. Jol zou daar boos over geworden zijn en tijdens een handgemeen de man en vrouw geslagen hebben met de metalen paal, een onderdeel van een steiger. 

Dochtertje

Jol zegt dat hij zo kwaad was geworden om het rijden op de stoep, omdat het niet de eerste keer was. "Mijn buurvrouw is ook al drie keer bijna uit haar steunzolen gereden door deze buurman." 

Hij zegt dat hij vooral bang was voor de veiligheid van zijn dochtertje van 4. "Het gaat om mijn dochter, niet om mij. Als mijn dochter daar had gelopen had ze het niet overleefd." Wel betuigde hij spijt en zei dat het niet zo had moeten lopen.

Hakbijl

Op de dag van het incident zou de oud-topscheidsrechter ook in Wassenaar al iemand hebben bedreigd. Jol en zijn broer waren een huis aan het schilderen en zouden ruzie hebben gekregen met de timmerman die daar ook aan het werk was. 

Het ging om een parkeerplek. Volgens het Openbaar Ministerie haalde Jol een hakbijl uit zijn kofferbak en rende hij achter het slachtoffer aan, terwijl hij riep: "Kom dan, ik maak je kapot!" De slachtoffers van beide incidenten hebben aangifte gedaan. 

Jol zei op de zitting dat de rechtszaak hem veel heeft gekost. Zijn BV is opgeheven en hij verloor al zijn werk na de incidenten. Over de aangiftes wilde hij niet te veel zeggen, omdat hij "zich niet lekker voelt bij alle aanwezige media". De rechter doet over twee weken uitspraak.

STER reclame