ANP
NOS NieuwsAangepast

Zekerheid pensioen op de tocht door nieuw voorstel

Als het aan de Sociaal-Economische Raad (SER) ligt, krijgen we straks minder zekerheid over de hoogte van onze pensioenuitkering. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een nog vertrouwelijk conceptadvies. 

Pas tien jaar voordat iemand met pensioen gaat, wordt dan duidelijk hoe hoog de uitkering zal zijn. Wel kan iedereen in de tussentijd in een persoonlijke pensioenspaarpot zien hoeveel er al bij elkaar gespaard is. Nu verdwijnt dat nog in een collectieve kas. 

Verouderd

Het huidige pensioenstelsel is verouderd, en moet dus op de schop. De SER, waarin zowel werkgevers- als werknemersorganisaties zitten, buigt zich al enige tijd over mogelijke hervormingen. 

Een van de problemen die de raad wil oplossen is de herhaaldelijke korting op de uitkeringen. Op dit moment leggen deelnemers aan pensioenfondsen maandelijks een bedrag in, dat voor hen wordt belegd. Van de opbrengst en de inleg krijgen ze later een vast pensioen uitgekeerd. 

Maar door de lage rente moesten fondsen steeds meer geld in kas houden, en dat viel door beleggingen niet te compenseren. Daarom moesten de pensioenuitkeringen de laatste jaren regelmatig naar beneden worden bijgesteld.

Onduidelijkheid

De SER adviseert nu om deelnemers vooraf geen vast pensioen te beloven. Dan hoeft er ook niet tussentijds gekort te worden. Of er een nieuwe regeling komt voor zzp'ers is nog niet duidelijk; zij zijn nu zelf verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het opbouwen van een pensioen, maar doen dat niet altijd.

Een woordvoerder van de SER wil nog geen commentaar geven op het conceptadvies, omdat de partijen nog in gesprek zijn. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl