Sarina Wiegman
NOS VoetbalAangepast

'EK moet vrouwenvoetbal in Nederland groter maken'

"Weet je wat het altijd is met Frankrijk? We vinden al jaren dat ze het best voetballende land zijn, maar op een groot toernooi worden ze toch elke keer uitgeschakeld." Aan het woord is Sarina Wiegman, bondscoach van de Nederlandse voetbalsters.

Dat biedt dus hoop voor komende zomer én voor vrijdag, wanneer Oranje een oefenwedstrijd tegen Frankrijk afwerkt in de Galgenwaard. Precies honderd dagen voordat in datzelfde stadion in Utrecht het Europees kampioenschap van start gaat.

Frankrijk is in bloedvorm. Het elftal won vorige maand de prestigieuze She Believes Cup, onder meer door grootmacht de Verenigde Staten met 3-0 van het veld te spelen.

Doelvrouw Loes Geurts speelt bij Paris Saint-Germain en weet dus hoe hoog het niveau is bij de Françaises. "Het is moeilijk te zeggen waar dat aan ligt. Bij mijn club merk je een enorm verschil in professionaliteit ten opzichte van Nederlandse clubs. Alles is echt perfect geregeld. Maar dat ligt meer aan PSG; er is gewoon heel veel geld."

Bondscoach Sarina Wiegman en assistent Foppe de Haan tijdens een oefeninterland tegen Roemenië in januari

Bondscoach Wiegman trekt het probleem breder: "Onze jeugdopleiding is de afgelopen jaren enorm verbeterd, maar hoe onze competitie eruit ziet, is een zorg. Iedereen vertrekt naar het buitenland, omdat je daar fulltime prof kunt worden."

"In 2012 was ik trainer bij ADO Den Haag en pakten we de dubbel. De selectie was zo sterk dat ik dacht dat we het seizoen erop ver konden komen in de Champions League. Maar dat is nooit gebeurd: het hele team viel uit elkaar. Meiden gingen naar het buitenland of stopten met voetballen."

"Speelsters van 24 met enorm veel talent die voor een maatschappelijke carrière kozen, terwijl ze binnen een paar jaar de echte top hadden kunnen bereiken. Dat is een verschil met Frankrijk. Olympique Lyon heeft spelers op de bank zitten waar wij in de eredivisie van zouden dromen. Er is meer draagvlak en vooral meer geld."

Loes Geurts tijdens het duel met Japan op het WK van 2015

Ook in andere landen zijn ze soms een stap verder, weet Geurts: "Ik vind het verschil met Zweden, waar ik ook heb gespeeld, groter. De gelijkheid tussen mannen en vrouwen is daar in de hele samenleving zo veel groter. Er is meer acceptatie en een professionele blik op het vrouwenvoetbal. Als ik op een feestje in Zweden zei dat ik profvoetbalster ben, waren ze diep onder de indruk. In Nederland zijn ze vooral verbaasd dat dat kan."

Dubbel belangrijk

Wiegman en Geurts zijn zich allebei bewust van het belang van het komende EK in eigen land. Niet alleen sportief gezien, maar ook omdat het een kans is om het Nederlandse publiek voor zich te winnen.

"We hebben allemaal een enorm hart voor vrouwenvoetbal", stelt Geurts. "We willen dat de sport professioneler en groter wordt."

Volgens Wiegman is het simpel: "Het staat of valt met of we winnen, zo werkt het gewoon. Vorige maand speelden we het toernooi om de Algarve Cup. In de wedstrijd tegen Zweden speelden we niet per se heel mooi of aanvallend. Maar het maakte wel indruk omdat we domweg de beuk erin gooiden, streden en uiteindelijk ook wonnen. Dat willen mensen zien. Als je wint, is iedereen positief."

Maart 2016: knappe zege voetbalsters op Zweden

"Iedereen is zich bewust van zijn rol op dit EK", zegt Geurts. "Want we weten dat dit een kans is om vrouwenvoetbal geaccepteerder te maken. Zodat alle meiden van zes kunnen zeggen dat ze op voetbal willen en ouders dat goed vinden. Voetbal is nog niet echt een sport voor meisjes. En dat zou het wel moeten zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl