EPA

De plannen lagen er al even, maar worden nu werkelijkheid: een 1700 meter lange scheepstunnel dwars door een Noors schiereiland. Dankzij de tunnel kunnen schepen een verraderlijk deel van de Noorse Zee omzeilen. Het gaat niet om de kleinste schepen: cruise- en vrachtschepen met een gewicht tot 16.000 ton moeten door de tunnel kunnen varen.

De tunnel van 36 meter breed en 49 meter hoog wordt de komende jaren aangelegd bij de plaats Selje in de Noorse provincie Sogn og Fjordane. Daarmee wordt het de grootste scheepstunnel ter wereld. In 2023 moet de constructie klaar zijn. De aanleg kost bijna 300 miljoen euro.

Noorwegen wil grootste scheepstunnel ter wereld

"We zijn blij dat de tunnel nu realiteit wordt", zegt de Noorse minister Solvik-Olsen van Transport tegen persbureau AP. De tunnel moet een alternatief worden voor de ruige wateren tussen de schiereilanden. Solvik-Olsen benadrukt dat de vaarroute niet alleen veiliger wordt, maar ook een stuk korter.

Die kostenpost was jarenlang een discussiepunt; plannen voor een tunnel liggen er namelijk al tijden. Zo verscheen er in 1874 al een artikel in de krant Nordre Bergenhus Amtstidende over het idee van een tunnel. Sinds die tijd is het plan vaker geopperd.

Al die plannen strandden, veelal omdat de aanleg te duur zou zijn. Nu is de tunnel wel rendabel en is ook de financiering rond, zegt de Noorse minister. Volgens het plan krijgt beroepsvaart voorrang, maar mag ook pleziervaart door de tunnel.

STER reclame