Esther de Lange
NOS NieuwsAangepast

Europese CDA'ers dreigen met breuk partij Orbán

De CDA-delegatie in het Europees Parlement dreigt de samenwerking met de Fidesz-partij van de de Hongaarse premier Viktor Orbán op te zeggen.

Recente acties van de Hongaarse regering zijn de CDA'ers in het verkeerde keelgat geschoten. Zo wil Orbán de door George Soros opgerichte Central European University (CEU) in Boedapest laten sluiten en is er door de regering van deur tot deur een vragenlijst verspreid waarin de Europese Unie gevaarlijk voor Hongaren wordt genoemd.

Kritisch

Fidesz en het CDA maken allebei deel uit van de grote fractie van de christendemocratische Europese Volkspartij (EVP). CDA-delegatieleidster Esther de Lange heeft samen met haar Belgische en Luxemburgse collega's aan de EVP-parlementariërs laten weten dat ze klaar zijn om maatregelen te treffen tegen Orbáns partij.

De Lange en haar twee collega's stellen dat het sluiten van Soros' universiteit Hongarije zou verwijderen van de Europese waarden die het land ooit zei na te streven. De tekst van de vragenlijst schetst volgens het CDA beelden van Europa die in sterke tegenspraak zijn met waar de EVP voor staat.

Volgens ingewijden staan ook veel Duitse en Zuid- en Oost-Europese EVP'ers kritisch tegenover de partij. Ook andere fracties in het parlement hebben zich al negatief uitgelaten over Orbáns maatregelen.

De Europese Commissie is zeer bezorgd en bespreekt de kwestie volgende week. Dat kan mogelijk leiden tot een officiële waarschuwing voor Hongarije, zoals eerder met Polen is gebeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl