Maurits Hendriks, chef de mission van het NOC*NSF in Rio de Janeiro
NOS SportAangepast

Stresstest Rio 2016 levert NOC*NSF veel stress op

De afstand tussen sporter/coaches en de chef de mission van de Nederlandse olympische ploeg mag niet te groot worden. Het is een van de aanbevelingen uit het evaluatierapport dat sportkoepel NOC*NSF door de Universiteit van Utrecht heeft laten maken naar aanleiding van de Olympische Spelen en Paralympische Spelen in Rio vorig jaar en dat donderdag werd gepresenteerd.

Stresstest

Nieuwe feiten leverde het rapport niet op. De Spelen in Rio de Janeiro waren een stresstest voor NOC*NSF. Vooral omdat de organisator in de aanloop op veel punten in gebreke was gebleven. Veel (zo'n 80 procent) ging in de ogen van de onderzoekers goed rond de Nederlandse ploeg, maar er waren ook opvallende minpunten die de afgelopen maanden al zijn benoemd en voor een deel zijn ondervangen door de sportkoepel.

Dielessen: het waren moeilijke Spelen

De dubbelfunctie technisch directeur/chef de mission (bij de laatste drie Olympische Spelen ingevuld door Maurits Hendriks) keert over drie jaar in Tokio niet terug. De sportkoepel koppelt de functies los. Met Hendriks en de huidige topsportmanager Jeroen Bijl wordt gesproken over de invulling van de nieuwe structuur. "Bij de Spelen in Sotsji in 2014 bleek al dat de combinatie te veel van het goede was. Dat beeld is in Rio versterkt", zegt Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF. 

Losersvlucht

De verplichte terugvlucht in de tweede week voor atleten die klaar waren, de 'losersvlucht' in de volksmond, komt ook niet meer terug in die vorm. Er moeten tijdens de Spelen voor atleten wel tussentijdse mogelijkheden blijven om het sportevenement te verlaten, stellen de onderzoekers vast.

"Je moet leren van de dingen die niet goed zijn", zegt algemeen directeur Gerard Dielessen over het advies. "We hebben drie jaar de tijd om een oplossing te vinden. Ook voor sporters die na hun optreden willen blijven."

De 20 procent die niet goed ging in Rio, zorgde voor de echte stress binnen TeamNL. Het wegsturen van turner Yuri van Gelder na een avond doorzakken, de gebrekkige communicatie rond de hele affaire, het kort geding van Van Gelder en de al eerder genoemde 'losersvlucht' veroorzaakten veel ophef.

De impact die die affaires hadden op de publieke opinie in Nederland werd door de teamleiding onderschat. "Dat ging ten koste van het teamgevoel", constateren de onderzoekers. "Er was veel aandacht voor de eerste terugreis, waarover we met alle betrokkenen vooraf uitgebreid hadden gesproken. Dat is anders uitgepakt dan we hadden verwacht. Dat heeft ons een beetje overvallen", kijkt Dielessen nu terug op de storm van kritiek op de gang van zaken.

Dielessen over nieuwe topsportstructuur NOC*NSF

Verbeteren

De onderzoekers komen tot de conclusie dat NOC*NSF richting Tokio 2020 de werkwijze, taakverdeling en bemensing van de teamleiding "moet versterken, verbeteren en/of moderniseren". De stresstest in Rio heeft dus zeker niet op alle terreinen tot een voldoende geleid.

De aangekondigde aanpassingen zijn straks terug te zien in een nieuwe topsportstructuur op Papendal: een nog te benoemen man of vrouw die de baas is over topsport in Nederland en een nog aan te wijzen chef de mission voor Tokio. Daarover was Dielessen minder openhartig.

"We zitten midden in dat proces om daar de juiste mensen op te zetten. Ik ga niets over personen zeggen", zegt de directeur van NOC*NSF. "Ik heb echter veel bewondering voor het werk van het team van Hendriks in Rio."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl