Een Amerikaanse energiecentrale die draait op kolen Reuters

Zeventien Amerikaanse staten, onder leiding van New York, hebben een rechtszaak aangekondigd tegen het klimaatdecreet van president Trump. In dat decreet herriep Trump de klimaatmaatregelen van zijn voorganger Obama.

De staten zeggen dat de regering de wettelijke plicht heeft de uitstoot van broeikassen terug te dringen, omdat het belang daarvan wetenschappelijk is aangetoond. De wet spreekt klare taal, zegt minister van Justitie Schneiderman van de staat New York: de CO2-uitstoot door kolencentrales moet worden beperkt.

Clean Power Plan

Het mikpunt van Trumps decreet was het Clean Power Plan van president Obama, dat beoogde de uitstoot door kolencentrales terug te dringen. Dat plan is nooit in werking getreden omdat 26 Republikeinse staten het voor de rechter aanvochten.

President Trump vaardigde zijn decreet vorige week uit. Naar zijn mening stond het plan de Amerikaanse energieproductie in de weg en kostte het banen.

De coalitie van staten die in het geweer komen tegen de president bestaat behalve New York uit Californië, Connecticut, Delaware, Hawaï, Illinois, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Mexico, Oregon, Rhode Island, Vermont, Virginia, Washington, Washington DC en een aantal kleinere districten. 

STER reclame