'Onbekende' Elfstedentochtwinnaar Van der Hoorn overleden

De kopgroep in 1947; Jan W. van der Hoorn rijdt in vierde positie ANP

Jan W. van der Hoorn, winnaar van de Elfstedentocht van 1947, is in zijn woonplaats Ter Aar op 93-jarige leeftijd overleden.

De destijds 23-jarige Van der Hoorn kwam als vijfde over de finish in de negende Elfstedentocht. Maar omdat door de afschuwelijke kou en het slechte ijs bijna niemand in staat was om de tocht reglementair te volbrengen, regende het na afloop protesten. Zo reden er bevriende, 'frisse' schaatsers mee om sommige deelnemers uit de wind te houden en zouden anderen een deel van de tocht per auto hebben afgelegd.

Besloten werd om de prijsuitreiking daarom uit te stellen. Na weken onderzoek, waarin getuigen en deelnemers werden ondervraagd, besloot de wedstrijdleiding om de eerste vier, Jan Bosman, Klaas Schipper, Jeen Nauta en Jaap Wijnia, uit de uitslag te schrappen. Over Van der Hoorn waren geen klachten binnengekomen. Hij kreeg vijf weken na de Elfstedentocht per post zijn gouden medaille.

1999: Van der Hoorn blikt terug op 'zijn' Elfstedentocht

"Ik was op het land kunstmest aan het strooien, toen de postbode kwam", vertelde hij daar later over. "Ik heb alles laten staan en ben naar binnen gerend. Maar ik was natuurlijk liever als eerste over de streep gekomen. Op deze manier winnen is nooit leuk. Ik heb nooit op het erepodium gestaan. Het was veel mooier geweest als ik 's middags over de finish was gekomen en daarna de krans om had gekregen.”

Late huldiging

Pas in 1998, 51 jaar na zijn zege, werd Van der Hoorn gehuldigd. Hij kreeg van de wethouder van Capelle aan den IJssel een paar schaatsen cadeau.

Na zijn zege in de Tocht van 1947 reed Van der Hoorn nog veel wedstrijden. In de Elfstedentocht van 1954 kwam hij, op kromme schaatsen, hand in hand met Jaap Wijnia en Henk Lamberts als zevende, achtste en negende over de finish.

In de barre Elfstedentocht van 1963 gaf Van der Hoorn, net als velen, na enkele valpartijen in Sneek op. De Tochten van 1985, 1986 en 1997 reed hij als toerrijder. Tijdens die laatste tocht was hij 73 jaar en kwam hij binnen 11 uur over de finish. Dat was bijna dezelfde tijd (10 uur en 52 minuten) als tijdens zijn zege in 1947.

Jan van der Hoorn in 1999 NOS

Jan W. van der Hoorn kwam uit een echt schaatsgeslacht. Zijn neef Jan J. van der Hoorn, die in november op 85-jarige leeftijd overleed, was een van de vijf winnaars van de Elfstedentocht in 1956.