Oud-premier Schotte NOS/Dick Drayer

Invallen op Curaçao in verband met corruptieonderzoek

time icon Aangepast

De politie op Curaçao heeft vanochtend invallen gedaan in huizen van ex-premier Gerrit Schotte, voormalig minister Charles Cooper en Gilbert R., een zakenman. De drie worden verdacht van poging tot omkoping van het Statenlid Yaël Plet.

Plet deed in februari aangifte. De zakenman zou namens Schotte en Cooper 150.000 euro hebben beloofd als hij zijn partij zou verlaten en als onafhankelijk parlementslid verder zou gaan. Het kabinet-Koeiman zou daardoor zijn meerderheid verliezen. Plet wees het aanbod af.

Val kabinet

Een partijgenoot van Plet verliet in diezelfde periode wel zijn partij en sloot zich aan bij de MFK van Gerrit Schotte. De MFK kreeg daardoor een meerderheid van de parlementszetels in handen en het kabinet van premier Koeiman kwam ten val

In de interim-regering is de MFK de grootste partij. Schotte kon zelf geen premier worden, omdat hij is veroordeeld voor corruptie en fraude.

Het Openbaar Ministerie wil over de invallen alleen kwijt dat het onderzoek zich richt op de integriteit van het openbaar bestuur.

Den Haag

Oud-premier Koeiman liet voordat hij opstapte nieuwe verkiezingen uitschrijven. Die werden door de interim-regering afgelast, omdat ze niet nodig zouden zijn.

De Rijksministerraad haalde daar vorige week een streep door. "Het is van het grootste belang dat de bevolking van Curaçao zich in vrije en eerlijke verkiezingen kan uitspreken over de toekomst van het eiland", zei minister Plasterk.

Hij gaf de gouverneur de bevoegdheid om overheidsdiensten in te schakelen om de verkiezingen goed te laten verlopen.

STER Reclame